Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés Sátoraljaújhelyen

Szöveg: Jakusch Gabriella |  2015. május 28. 18:39

A magyar honvédelem napja és a közelgő hősök napja alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a napokban Sátoraljaújhelyen.

1595994617

A városházán Szamosvölgyi Péter polgármester mondott ünnepi beszédet, majd dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka, illetve dr. Horváth Csaba ezredes, a HIM parancsnokhelyettese tartott előadást a teremben helyett foglaló mintegy 150 diáknak és érdeklődőnek az első világháború hadművészetéről és a harcokban résztvevő magyar katonákról.

1595994617

A rendezvény a Négy év vérben és vasban – A Nagy Háború című vándorkiállítás megnyitójával folytatódott. A Kovács Vilmos ezredes által megnyitott tárlatot néhány héten keresztül nézhetik meg az érdeklődők a börtönmúzeum kiállítóhelyén.

1595994618

A limanovai csatát bemutató animációs film levetítése, majd a HM HIM muzeológusa, Gondos László előadása után a résztvevők átvonultak a Hősök temetőjébe, ahol a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön fogvatartottjainak munkájával 2008-ban felújított és azóta is folyamatosan karbantartott sírkövek között emelkedő emlékműnél osztrák-magyar egyenruhát viselő hagyományőrzők álltak díszőrséget és helyezték el a Polgármesteri Hivatal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség, valamint a Városvédő és Szépítő Egyesület koszorúit.

1595994618


Fotó: HM HIM