Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt I. Ferenc József

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 28. 18:47

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava közli a hivatalos jelentést: „A császári „Wiener Zeitung" különkiadása jelenti, hogy Ő császári és királyi apostoli felsége I. Ferenc József ma, november 21-én, este 9 órakor Schönbrunn-kastélyban csöndesen elhunyt az Urban."

„I. Ferenc József (Károly) Ausztria császárja és Magyarország királya Ferenc Károly főherceg és Zsófia bajor hercegnő legidősebb fia volt; 1830 augusztus 18-én született Schönbrunban" – írja a napilap. Majd rátér az újság a király betegségére: „Az orvosok megállapítják, hogy a tüdő jobboldali szárnyán góc képződött, tehát a diagnózisnak az egyébként került tüdőgyulladás kifejezést kellett használnia. Az uralkodónak hurutos affekciókra való erős hajlamossága mellett ez a fejlődés előrelátható volt."

A lapból beszámol az utódról is: „I. Ferenc József halálával Magyarország trónjára Károly Ferenc József főherceg, magyar királyi herceg lép."

1596023796

Az újság ír arról is, hogy a románok a Dunán pusztítják a hidakat. „ A Duna mentén néhány szakaszon szórványos gyalogsági és tüzérségi tüzelés. A románok a Dunán elsülyesztették uszályhajóikat és elpusztították Dudassu falunál Turnszeverintől nyugatra a vasuti hidat, valamint a Karabia melletti hidat. Az utóbbi városban lőszerraktárakat is fölgyújtottak. Dobrudzsában a tüzérség gyönge tevékenysége és jobbszárnyunkon az elővédek csatározása. A Fekete-tenger partján nyugalom."

Természetesen a Pesti Hírlap is beszámol a király haláláról. A lap az új király koronázásáról is ír: „A magyar nemzet hosszú özvegység után uj királynét kap budavári trónusára. IV-ik Károly király szép fiatal hitvesével, Zita, királynéval, jön december idusán magyar székvárosába. Kettős koronázás fénye ragyogja be majd a királylátó napokat. Kettős örömünnepe lesz ez a magyar nemzetnek. S a magyarság őseitől örökölt lovagias udvarlással siet köszönteni a szép királynét, kinek családi boldogságtól mosolygó arcára uj fényt dérit majd a királyi méltóság. A magyar alkotmány más nemzetek szokásától eltérően külön kitüntetésben részesiti az uralkodó hitvesét. A magyar nemzet nemcsak királyt, hanem királynét is koronáz. Amidőn az ország hercegprímása Szent, István ezeréves koronájával megérinti az ifjú fejedelemasszony vállát, ezzel mintegy azt jelzi szimbolisztikusan, hogy a királynői nemes hivatás terhét rakta a fiatal vállakra."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)