Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a felkészülés a koszovói misszióra

Szöveg: Petrovics Renáta |  2014. február 15. 10:12

A Koszovóban békefenntartóként szolgáló MH KFOR Kontingens következő két váltása az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonáira épül. A legközelebb misszióba induló tizenegyedik váltás felkészítése már megkezdődött a tatai laktanyában.

1595967051
A védőruha fel- és levételét is gyakorolták a Koszovóba készülő katonák

Február első felében vegyivédelmi kiképzést tartottak a Klapka-dandárnál a koszovói külszolgálatra készülő tizenegyedik váltás katonái számára. A kiképzők − Bodri Attila őrmester vezetésével − Székesfehérvárról, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljtól érkeztek a tatai laktanyába. 

A leendő KFOR-békefenntartók − egyebek mellett − megismerkedtek a 93M vegyivédelmi védőruhával és a hozzá tartozó gázálarccal, majd gyakorolták a védőfelszerelések fel- és levételét. A foglalkozáson elhangzott: a ruha védelmi képessége aktívszén-alapú védőrétegen alapul, a gázálarc kialakítása pedig akár 24 órás folyamatos viselést is lehetővé tesz.

1595967051
A vegyivédelmi jelzőkészülék használatával ismerkedtek

A felkészítés során az ICAM típusú vegyivédelmi jelzőkészüléket is megismerték a koszovói békefenntartó misszióra készülő katonák. Mint megtudták, a készülék a mérgező harcanyagokkal szennyezett területek átvizsgálására, valamint a személyeken, eszközökön, vízi, légi és szárazföldi járműveken, épületeken és területeken található vegyi szennyeződés felderítésére és jelzésére, illetve a vegyi mentesítés hatékonyságának ellenőrzésére szolgál.

A vegyivédelmi zászlóalj kiképzői az IH-95-ös sugárszint- és szennyezettségmérő műszert is megismertették a katonákkal az egynapos felkészítés során.

1595967051
Védőruhában…

Fotó: a szerző felvételei