Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a sírkövek kihelyezése a sátoraljaújhelyi Hősök Temetőjében

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2017. szeptember 13. 10:59

Mintegy 400 sírkő készült el ezidáig a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön hadisírkőműhelyében, melyek kihelyezését a múlt héten kezdték meg a büntetés-végrehajtási intézmény fogvatartottai.

1596038502

A sátoraljaújhelyi börtön kapcsolata a helyi Hősök Temetőjével 2008-ban kezdődött. Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság bűnmegelőzési pályázatára a börtön, együttműködve az önkormányzattal valamint a helyi civil szervezettekkel, benyújtotta a „Hősök Temetője – Bűnmegelőzési, értékteremtő közösségszervezés" című pályázati anyagot. A sikeres pályázatot követően megvalósulhatott a cél, hogy a szabadságvesztésre ítéltek közreműködésével a katonai temetőt rendbe tegyék. Parkgondozási tevékenység keretében füvet nyírtak, gaztalanítottak, szemetet szedtek, növényeket ültettek és az eldőlt síremlékeket felállították.

Még 2008-ban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) további jelentős anyagi támogatást nyújtott a városnak, melyből a temető északi kerítésének teljes cseréje, fák kivágása, pótlása valamint 30 sírkő cseréje is megtörtént. A sírkövek elkészítéséhez a teljes anyagi fedezetet a HM HIM biztosította.

1596038502

Ekkor még kőfaragók kezei közül kerültek ki a sírkövek, ma viszont már a fogvatartottak készítik azokat. Rózsahegyi Tamás ezredes, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka az intézetben sikeresen működő reintegrációs program keretébe illesztette a fogvatartottak ezen irányú szakmai képzését. Az intézet a munkára alkalmas fogvatartottak több mint 98 százalékát vonja be a munkavégzés valamely formájába, például a temető-karbantartás, sírkőgyártás vagy a gravírozás munkafolyamatába.

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön falai között 2013-ban kezdődött meg a sírkőgyártás, azóta már az ezredik darabon is túl vannak. Több megrendelés is érkezett hozzájuk, többek között az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kérésére 115 párnakövet készítettek a Hősök Temetőjébe, de a balassagyarmati hősi temetőbe is készült a börtön falai között 175 sírkereszt.

1596038502

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiírt első világháborús hadisírok felújításáráról szóló pályázat keretében nyert támogatási összegből most, 2017-ben újabb jelentős felújítás várható a temetőben. A tervek szerint megújul mintegy 1400 sírkő, valamint az emlékmű. A bejárati kapu a felújítást követően kiegészül egy őrbódéval, illetve a bejárat felé vezető úton egy lövészárkot mintázó installáción tüntetik majd fel az ott elhantolt, hősi halált halt katonák neveit.

1596038503

Fotó: a szerző és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön