Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hajdúsági százas

Szöveg: Révész Béla |  2017. szeptember 13. 12:12

Ünnepélyes keretek között írta alá szerződését a századik hajdúsági önkéntes területvédelmi tartalékos katona szeptember 12-én, kedden Debrecenben.

1596038504

Tavaly év végén jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, hogy a kormány döntése értelmében Zrínyi 2026 néven átfogó honvédelmi és haderő-fejlesztési programot indít a tárca, melynek részeként a tartalékos rendszer megújítására is sor kerül. „Az ország védelmi képessége három fő pilléren nyugszik: a Magyar Honvédség képességein, szövetségesi rendszerünkön, valamint az állampolgárok elkötelezettségén. Célunk, hogy megszólítsuk a civileket: legyen ott minden honfitársunk gondolkodásában, hogy a haza védelme fontos dolog, s abban mindnyájunknak van feladata és felelőssége is" – fogalmazott akkor a miniszter.

1596038504

A honvédség tartalékos rendszerének újrastrukturálása részeként a tárca az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságra bízta a területvédelmi tartalékos rendszer kiépítését. E szegmens lényege, hogy az önkéntes haderő szervezett szinten, járásonként rendelkezzen jól felszerelt egységekkel. A miniszteri utasítás értelmében mind a 197 járásban százfős századot hoznak létre, melynek tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, amely a helyi közösség védelmi képességét növeli.

1596038504

A Hajdúságban a területvédelmi tartalékosok toborzásának eredményeképpen júniustól augusztusig kilencvennégyen csatlakoztak a rendszerhez. Szeptember 12-én újabb tartalékosok írták alá szerződésüket, köztük Szakál Péter, aki a Hajdúság 100. önkéntes területvédelmi katonája lett. A hajdúnánási fiatalember jelenleg a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar negyedéves hallgatója, aki tanulmányai befejezését követően a Magyar Honvédségben szeretni aktív katonaként elhelyezkedni. Mint mondta, jelentkezésekor a haza szolgálata mellett a honvédségi pálya megismerése motiválta.

Az ünnepélyes aláírásra Debrecenben, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központban (MH KIKNYP 2. KIK) került sor.

1596038504

Nagy Zoltán alezredes, a központ parancsnoka köszöntőbeszédében elmondta: tartalékos katonának lenni nem hétköznapi vállalkozás, hiszen aki erre szerződik, az civil állásával, civil hétköznapjaival egyezteti össze a szolgálatot. A parancsnok hangsúlyozta: a jelenlegi 114 fős területvédelmi tartalékos erő létszáma a közeljövőben tovább fog bővülni. „Nagy az érdeklődés a megyében, eddig közel háromszázan regisztráltak a rendszerbe, így a következő hetekben-hónapokban egyre többen fogják aláírni a szerződésüket. A célunk, hogy a megye tíz járásának 1000 fős állománykeretét a lehető leghamarabb feltöltsük" – mondta Nagy Zoltán alezredes.

A területvédelmi tartalékosok első alkalommal szeptember végén vesznek részt kiképzésen.

1596038505

Fotó: Tischler Zoltán