Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a szegedi hadisírok felújítása

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. június 7. 7:37

Első világháborús német és magyar hadisírok felújításában vesznek részt ezekben a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének katonái.

1595973344

A szegedi Bajai úti Református Temető hősi parcellájában található első világháborús német és magyar hadisírok felújítása a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség idei tervei között szerepelt. A német hadisírok új köveket kapnak, a magyar hadisírokra pedig a megtisztított régi kövek kerülnek vissza úgy, hogy mindegyiket egy betonágyba helyezik majd.

A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály felügyelete és támogatása mellett a Németországi Szövetségi Köztársaság Szövetségi Védelmi Erejének (Bundeswehr) tizenegy műszaki katonája érkezett hazánkba, hogy a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj tizenegy katonájával, illetve a hadisírgondozó szakaszba tartozó hat önkéntes műveleti tartalékossal közösen vegyen részt a felújítási munkálatokban.

1595973344

A június 3-án, a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában megtartott ünnepélyes zászlófelvonáson a felújításban érintett összes katona részt vett.
A munkák megkezdése előtt a szegedi városházán köszöntötte őket dr. Herédi Edit, Szeged aljegyzője, aki beszédében kiemelte, hogy a város az első és második világháborúban elesett katonák, hősi halottak síremlékeit megfelelő módon gondozza.

A munkálatok már ezen a napon elkezdődtek, és a sírokról elkezdték kiemelni a régi sírköveket. A hősi parcella ünnepélyes átadása június 13-án 10 órakor lesz.

1595973344

Fotó: Tisza Zoltán