Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peking megkérdőjelezi a Pentagon állításait a kínai fenyegetésről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 7. 8:23

Alaptalan vádaskodás, a „kínai katonai fenyegetés” eltúlzása jellemzi az amerikai védelmi minisztérium jelentését, amelyet a pekingi védelmi tárca június 6-án, pénteki közleményében határozottan visszautasított – jelentette a helyi média.

A Pentagon 96 oldalas éves jelentésében, amelyet a kongresszusnak nyújtott be, s amelynek elkészítése 89 ezer dollárba (20 millió forint) került, úgy becsülték, hogy Kína tavaly több mint 145 milliárd dollárt költött hadseregének fejlesztésére, vagyis közel 20 százalékkal többet a hivatalosan közölt 119,5 milliárd dollárnál.

Peking nehezményezi, hogy a dokumentum figyelmen kívül hagyja védelmi politikájának békés jellegét, nem tényszerű, előítéletes, hamis állításokat tartalmaz, és megtévesztő módon állítja be a kínai hadsereg korszerűsítése mögötti szándékokat. Hozzáteszi: nem látja azokat a bizonyítékokat, amelyekre az amerikai szakértők a költségvetésre vonatkozó állításaikat alapozták.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség a hírhez kapcsolódó jegyzetében arra emlékeztet, hogy az amerikai védelmi költségvetés, amely a kínainak körülbelül az ötszöröse, a legnagyobb a világon: 2013-ban meghaladta a 600 milliárd dollárt. Ugyancsak tavaly, a kínai katonai büdzsé egy főre jutó összehasonlításban 5 százalékát tették ki az Egyesült Államok, illetve 20 százalékát Japán ilyen kiadásainak.

A hírügynökség, amely több írást is szentelt a témának, igyekszik védeni a mundér becsületét, ráirányítva a figyelmet például arra, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül a legtöbb katonát küldi a békefenntartó missziókba, s rendszeres járőrözést végez a kalózveszélyes szomáliai partoknál.

Kína a világ második legnagyobb gazdasága, a világ és a térség ügyeiben felelősen cselekvő állam, amely – s erre szomszédai a tanúk – egy békés és virágzó Ázsia fejlesztésére törekszik, gyors növekedésének előnyeit másokkal megosztva – fogalmaz a Hszinhua.

Megjegyzi azt is, hogy alig három hónapja a kínai kormány bejelentette: Kína az elmúlt három év védelmi költségvetésének legnagyobb mértékű növelését célozta meg, 12,2 százalékos bővítéssel, összegét 132 milliárd dollárban határozta meg 2014-re. „Védelmi költségvetésének mérsékelt emelésével, katonai képességeinek fokozásával (Kína) jobban hozzá tud járulni a világbéke védelméhez" – összegez a cikkíró.