Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a tábori hírközpontelemek és rádiók új képességeinek tesztje

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. február 4. 14:19

Hónapok óta zajló tervező- és előkészítő munka eredményeként, a szakmai felkészülést követően tavaly november végén megkezdődött azoknak a tábori hírközpontelemeknek és azon harcászati rádiók új képességeinek a komplex rendszertesztje, illetve műszaki alkalmazhatósági vizsgálata, amelyek – a teszteredményektől függően – a jövőben meghatározhatják a fejlesztések irányait.

A vizsgálat alatt álló eszközök segítségével lehetőség nyílhat a hagyományos vezetékes távközlési, illetve informatikai technológiákra és szolgáltatásokra épülő rendszerek, valamint a harcászati URH-rádióeszközökből felépülő harcászati rádióhálók összekapcsolására, azaz alkalmazásukkal megvalósítható a Magyar Honvédség stacioner és tábori híradó és informatikai rendszerének bizonyos fokú integrációja.

1595948733

A hírközpontelemek képességeivel közvetlen összeköttetéseket lehet létrehozni a rendszer bármely két végpontja között, így a műveleti területen feladatot végrehajtó katonák, illetve alegységek, támogatóelemek és az elöljárók, valamint az együttműködő szövetséges erők között.
A vizsgálatok kiterjednek a híradó, az informatikai és információvédelmi műszaki, valamint a katonai alkalmazhatósági képességekre egyaránt.

A tesztfeladatok kidolgozása a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség irányításával, szakértői munkacsoport által történt az akkor rendelkezésre álló műszaki dokumentációk alapján. Ezt egy kéthetes intenzív norvégiai felkészítés követte, ahol a tesztelőcsoportok törzsállományát alkotó szakemberek készülhettek fel az új eszközök üzemeltetésével, szolgáltatásainak igénybevételével összefüggő feladatok végrehajtására.

1595948733

A teszteszközök beérkezését, és a tesztrendszerek installálását követően két telephelyen kezdődött meg az előírt vizsgálatok végrehajtása, amelyben az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár szakállománya mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának két szakértő oktatója vesz részt.