Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszállják Albániát?

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 28. 18:36

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlap hírül adja, hogy Albániában továbbra is anarchia uralkodik, és felmerül a katonai beavatkozás lehetősége:
„A belgrádi lapok pétervári információt közölnek, amely szerint Ausztria-Magyarország és Olaszország nagykövetei lépéseket tettek Oroszország külügyminiszterénél, hogy őt abban az irányban informálják, hogy Ausztria-Magyarország és Olaszország esetleg kénytelenek lesznek Albániát katonailag megszállni, mert ebben az országban anarchia uralkodik. Illetékes helyről azt az információt kapjuk, hogy ezek a hírek teljesen valótlanok."

A Pesti Napló április 28-án megjelent számából megtudhatjuk, hogy Mexikóban is és az ír Ulsterben is folyamatosak a harcok, s mindkét oldalon nagyszámú veszteségek vannak.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595970984

1914. áprilisi újságok

Címkéklapszemle