Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújult a rétsági első világháborús emlékmű

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 11. 14:33

Az első világháborús centenáriumi megemlékezések részeként, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával újult meg a rétsági első világháborús emlékmű.

1595973626

Az emlékmű június 11-i, szerdai avatásán Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere és Maruzs Roland alezredes, a HM Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztály vezetője mondott emlékbeszédet. A polgármester kiemelte, hogy az első világháború elvesztésével hazánkat aránytalan mértékben sújtotta a trianoni békediktátum.

Maruzs alezredes hangsúlyozta: a nemzettudat újraépítésének egyik alappillére a hősi halottak tiszteletének visszaállítása. Hozzátette: a hősi halált halt katonák emlékének ápolása minden nemzet alapvető erkölcsi feladata. A valaha létezett összes hadakozó nép nemzeti büszkeségének egyik legfontosabb alkotója saját katonai múltja.

1595973626

„Az emlékműre felírt katonákról nem tudjuk, hol alusszák örök álmukat, a galíciai mezőkön, az Isonzó völgyében vagy a doberdói fennsíkon. Egy dolgot azonban biztosan tudunk róluk: ennek a közösségnek a tagjaiként vonultak ki a hadműveleti területre és helytállásukkal példát mutatnak nekünk, utódoknak. Különösen fontos a hősi halottak emlékének ápolása egy olyan településen, amely mintegy hatvan esztendeig adott otthont a honvédség különböző alakulatainak, és a mai napig is sokan őrzik az itt állomásozó alakulatok emlékét" − mondta a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetője.

Az emlékművet Tóth Ferenc római katolikus plébános és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész áldotta meg.

1595973626

Fotó: HM TKHKF