Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújult feladatrendszernek kell megfelelni

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. május 10. 11:36

Tavaly január elsején új időszámítás kezdődött a védelmi igazgatásban, különös tekintettel az alaptörvény, a honvédelmi és a katasztrófavédelmi igazgatás alapjait meghatározó sarkalatos törvények, valamint azok végrehajtási rendeleteinek hatályba lépésére – mondta dr. Dankó István Budapesten, május 9-én.

A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a HM Védelmi Hivatalban megrendezett Védelmi igazgatás című továbbképzést nyitotta meg.

Kiemelte: megkezdődött az államigazgatás területi szervezetrendszerének átalakítása, létrejöttek a fővárosi és a megyei kormányhivatalok, ez év január elsején pedig megkezdték működésüket a járási hivatalok is.

Hozzátette: a változásoknak köszönhetően új szervezetrendszerben, legtöbb helyen új szakértői garnitúrával, megújult feladatrendszernek kell megfelelni, ez pedig csak a honvédelemben részt vevő szervek folyamatos együttműködése révén, kölcsönös tapasztalatcsere útján valósítható meg.

1595953851

A honvédelmi kérdésekkel, a szövetségesi együttműködéssel, illetve a katonai jellegű válságok megoldásával kapcsolatban nélkülözhetetlen az átfogó megközelítés – fogalmazott a tárca közigazgatási államtitkára, aki szerint napjaink biztonsági kihívásaira, a fenyegető vagy kialakuló válságokra csak a polgári, a rendvédelmi és a katonai képességek összehangolt alkalmazásával adható hatékony válasz.

Ez nem csupán a katonai eszközök és más képességek rendelkezésre bocsátását jelenti a természeti vagy ipari katasztrófák megelőzéséhez, következményeinek megszüntetéséhez, hanem azt is magában foglalja, hogy valamely katonai művelet eredményes végrehajtásához nem katonai – tehát civil – képességeket ajánlunk fel – hangsúlyozta Dankó István.

1595953851

Az egész napos továbbképzésen előadások hangzottak el az alaptörvény változásáról, az önkéntes tartalékos rendszer, valamint a honvédelmi igazgatás aktuális feladatairól, a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer működéséről, a Hadik-tervről, továbbá a honvédelmi kötelék rendszerével is megismerkedtek a résztvevők.

A továbbképzés célja az volt, hogy a védelmi igazgatásban együttműködő központi államigazgatási szervek (köztük minisztériumok, autonóm államigazgatási szervek, központi hivatalok, a rendvédelmi szervek országos parancsnokságai, valamint más hivatalok) és a honvédelemben részt vevő egyéb szervek érintett állománya a mindennapi munkában hasznosítható információkat kapjon a védelmi igazgatás egyes kérdéseiről.

A továbbképzés zárásaként dr. Tokovicz József mérnök dandártábornok, a HM Védelmi Hivatal főigazgatója, a rendezvény házigazdája megjegyezte, hogy a 2012. évre, hagyomány és megújulás mottó jegyében tervezett feladatok, személyi változások rendben megtörténtek. A 2013. év mottójául a második világháborús: „Keep Calm And Carry On" , azaz „maradj nyugodt és tedd a dolgod"  gondolatot jelölte meg; a tábornok ezzel arra a stabil jogszabályi keretre utalt, amely megfelelő feltételeket biztosít a honvédelmi igazgatásban részt vevők számára.

1595953851

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária