Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megvalósítható célok

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2014. április 3. 17:41

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ április első napján vont mérleget a múltról és szabott elérhető, megvalósítható célokat a következő hónapokra, évekre.

Guba István alezredes, megbízott központparancsnok értékelését az elmúlt év eseményeinek elemzésével kezdte. Többek között kiemelte, hogy 2013-ban a központ vezetői állományában bekövetkezett cserék és változások, a költözés a Soroksári útról a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumába, valamint a nem elégséges minőségű számítástechnikai eszközpark voltak azok a nehézségek, amelyekkel meg kellett küzdeniük. A megbízott központparancsnok hangsúlyozta: mindezek ellenére teljesítették az alaprendeltetésből adódó feladataikat, és képesek voltak megújulni, bővíteni képességeiket.

1595969733
Guba István alezredes

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport 13. váltásával befejeződött afganisztáni szerepvállalás során mintegy hét és fél éves, felbecsülhetetlen mértékű tapasztalattal gazdagodtak, amelyet ezután is továbbadnak és megosztanak a műveleti területre induló állománnyal. A „Vízforrás 2013"  feladatvégzés kapcsán – amelybe beletartozott a napi és heti rendszerességű kapcsolattartás a polgármesterekkel, jegyzőkkel − a civil közigazgatási szféra megtanulta, mit is jelent a CIMIC-képesség.

2014-ben a központ legkiemelkedőbb, a következő évre is átnyúló feladata a V4 EU-harccsoporttal függ össze, hiszen a CIMIC-, PSYOPS- és INFOOPS-területeken hazánk − mint vezető nemzet − 30 fős szakállományt biztosít majd e harccsoportba. Emellett a központ katonái részt vesznek a Magyar Honvédség gyakorlatain, felkészítik a misszióba induló állományt, nemzetközi tanfolyamokat szerveznek, szerkesztik a Válságkörzet Figyelőt, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság médiaelemzését.

„A felsorolás, itt nem ér véget, a feladatok száma végtelen, de helyt kell és helyt fogunk állni!" – zárta értékelését Guba alezredes.

1595969733
Dr. Böröndi Gábor dandártábornok

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke elégedett volt a központ állományának tevékenységével, feladatainak sikeres végrehajtásával. „Büszke vagyok a teljesítményükre. Céljaik vannak, és ezek a célok reálisak, megvalósíthatóak" – kezdte értékelését a tábornok. „Nemcsak itthon, de a környező országok hadseregei is elismerik szakmai munkájukat és sokévnyi tapasztalataikat, mely érték, és melyet senki nem vehet el önöktől. Az, hogy a magyar CIMIC- és PSYOPS-képesség Európa térképén van, az áldozatos munkájuknak, a megújulásra való képességüknek köszönhető. Továbbra is elsődleges hangsúlyt helyezzenek a szakmaiságuk fejlesztésére, szürkeállományuk karbantartására, így maradhat sikeres és versenyképes az alakulatuk" − hangsúlyozta Böröndi Gábor.

Fotó: a szerző felvételei