Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megvédtük Európát. Szóljon a harang!”

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2015. július 23. 20:53

A nándorfehérvári diadal emléknapján ünnepséget tartottak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1595997656

Az 1456. július 22-én kivívott győzelmet egész Európa megkönnyebbüléssel fogadta és hálaadásként a pápa az Imbulla korrekciójában rendelte el a déli harangozást. A pápai bulla és a nándorfehérvári győzelem híre az európai nagyvárosokba szinte egy időben érkezett meg, így az imádkozásra való felhívás és a győzelem híre mindörökre összefonódott. Július 22-ét 2011-ben nyilvánította az Országgyűlés nemzeti emléknappá, éa Zrínyi Miklós Laktanya előtt 1991-ben felállított emlékharang pedig méltó helyszínt biztosít a helyőrség és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közös megemlékezéséhez.

Az ünnepség elején Rakonczai Kitti, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulója Cseh Ildikó Nándorfehérvár című versét szavalta. Ezt követően Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város képviseletében Benkő Zsolt képviselő emlékezett meg őseink 559 évvel ezelőtti bátorságáról, áldozatkészségéről, haza iránti elkötelezettségéről. Beszédének végén a képviselő hozzátette: „Ez a mai megemlékezés méltó arra, hogy fejet hajtsunk az akkori hősök emléke előtt és megemlékezzünk ezen a dicső napon az ő hőstetteikről."

1595997656

Dr. Alácsi Ervin százados, katolikus tábori lelkész Kapisztrán Szent Jánosról, a tábori lelkészek védőszentjéről beszélt, akinek életét mindenkinek követendő példaként írt le, mert „Európát és annak keresztény értékeit védjük, bárhová is állít bennünket a parancs, a vezénylés és a szolgálat hűséges ellátása."

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város képviseletében Benkő Zsolt és Cseri Tamás képviselő helyezett el koszorút a haranglábnál. Az alakulat részéről Drót László ezredes, parancsnokhelyettes tisztelgett a hősök emléke előtt. Az ünnepséget a déli harangszó zárta.

1595997656