Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Méltatta a magyar haderőfejlesztési programot Denis Mercier vezérezredes

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2018. március 6. 10:34

Mind Magyarország NATO-keretek között tett erőfeszítéseiről, mind haderőfejlesztési elképzeléseiről, mind a hazai tiszt- és altisztképzésről elismerően nyilatkozott a honvedelem.hu-nak Denis Mercier vezérezredes. A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnoka kétnapos hivatalos látogatásra érkezett hazánkba.

1599182735
Kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra február 28-án Denis Mercier vezérezredes, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnoka. A tábornok utoljára tavaly márciusban, a Budapesten rendezett NATO Transzformációs Szeminárium keretében járt Magyarországon: mostani látogatása során találkozott és megbeszéléseket folytatott dr. Simicskó István honvédelmi miniszterrel, Szijjártó Péter külügyminiszterrel, illetve dr. Benkő Tibor vezérezedessel, Honvéd Vezérkar főnökkel is.

Mercier vezérezredes csütörtökön előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak, amelyben a NATO transzformációs tevékenységének stratégiai aspektusait vette sorra. Előadásában végigtekintette az észak-atlanti szövetség történetét és a változó kihívásokat, amelyekkel a NATO-nak szembe kellett néznie, illetve a biztonsági környezet átalakulásával járó paradigmaváltásokat is, különös tekintettel az utóbbi években előtérbe került nehézségekre. Kiemelt fontossággal ejtett szót a nemzeti haderők megfelelő humánerőforrás-gazdálkodásának fontosságáról is.

Előadása után a honvedelem.hu-nak a tábornok elmondta: előző látogatása más jellegű esemény keretében történt, amelynek során a szövetség egészét érintő kérdéseket vitattak meg, így a legutóbbi alkalomhoz képest ezúttal több lehetősége volt kimondottan Magyarország álláspontját megismerni számos kérdésben. Ugyanakkor hozzátette: mostani megbeszélései során is egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kiválóan megszervezett tavalyi szeminárium igen hasznos volt. Mint fogalmazott, a honvédelmi miniszterrel és a vezérkarfőnökkel folytatott mély és őszinte megbeszélések révén bepillantást nyerhetett abba, miként kezeli hazánk az aktuális biztonsági fenyegetéseket, aminek különleges jelentősége van. „A NATO-nak huszonkilenc tagja van, és mindegyikük egyformán fontos, így Magyarország is. Ugyanakkor Magyarország jelenleg elhelyezkedésénél fogva sincs könnyű helyzetben, hiszen a válságövezetek közül a Balkánnal és Ukrajnával egyaránt határos" – emelte ki Mercier vezérezredes.

1599182735
A Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnoka méltatta Magyarország azon vállalását is, amelynek értelmében 2024-ig a GDP arányában 2 százalékosra emeli a védelmi költségvetést. „Az önök országa nagyon okosan viszi végbe ezt az emelést: nem pusztán a források növeléséről van szó, hanem átfogó tervezésről, amelynek során körültekintően mérlegelik a Magyar Honvédség, illetve a NATO számára szükséges képességeket, a fejlesztéseket pedig az összehangolt igényekhez igazítják" – fogalmazott a tábornok. Mint hozzátette, e téma mellett egyeztetéseket folytatott magyar partnereivel a HM Védelmi Technológiai Kutatóközpont tevékenységéről is, amely a a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság szempontjából különösen fontos. E központ célja a haderő és a hadfelszerelések fejlesztése, a folyamatos innováció elősegítése, valamint a hazai hadiipar korszerűsítése, összhangban a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program céljaival.

Denis Mercier vezérezredes elárulta: munkája során számos magyar tiszttel dolgozott együtt, és mindnyájukról csakis a legjobbakat tudja elmondani. Mint hozzátette, kiváló kezdeményezésnek tartja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egységes rendszerben képzik a jövő katonatisztjeit a belügyi igazgatásba és a közszolgálat egyéb területeire készülőkkel. Világunk mára annyira összetett lett, hogy nem engedhetjük meg e területek teljes elkülönítését, mindenkinek átfogó és korszerű ismeretekre van szüksége – hangsúlyozta a tábornok. Méltatta a magyarországi altisztképzés rendszerét is. Mint fogalmazott, a szövetségen belül egyébként is egyetértés van az altiszti rendszer erősítéséről, és Magyarország az egyik legjobb példát szolgáltatja ennek gyakorlati megvalósítására.

1599182735
A vezérezredes azt tanácsolja a jövő tisztjeinek és altisztjeinek, hogy mindig tartsák szem előtt: egyedül nem fogják tudni megoldani a problémákat. Mindig nagyon fontos, hogy munkatársaikkal együttműködve dolgozzanak, az esetleges hibáktól pedig azért ne féljenek, mert ezekből is nagyon hasznos ismeretekre lehet szert tenni. „A napi munka mellett pedig sosem szabad elfeledkezni arról sem, hogy mindig előre kell tekinteni a jövőbe. Ellenkező esetben ugyanis meglepetések érhetik az embert" – fogalmazott Mercier tábornok.

Fotó: Dévényi Veronika