Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mély vízben – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. február 8. 16:05

NATO- és ENSZ-feladat együttes ellátása, segítése, doktrínaváltás, az évszázad árvize és etnikai ellentétek. Mozgalmas tíz hónapot töltött Szarajevóban Szilágyi Csaba ezredes, az MH Civil–Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnoka.

1595987446
A Magyar Honvédség a Balkánon – a KFOR-misszió mellett – jelentős erőkkel vesz részt és fontos szerepet játszik Bosznia-Hercegovinában is a béke megőrzésében, a katonai, a politikai és a gazdasági élet fejlesztésének támogatásában. Két küldetésben is részt veszünk Szarajevóban, az EUFOR–ALTHEA művelet mellett a NATO-főparancsnokság (NATO HQ Sarajevo) törzsfőnöki beosztását is magyar főtiszt látja el rotációs rendszerben, már évek óta. 2014 februárja és decembere között Szilágyi Csaba ezredes volt a törzsfőnök.

Amikor arról kérdezem, hogy milyen katonai, gazdasági, politikai körülmények közepette kezdte meg szolgálatát, s egyáltalán mi is a NATO HQ törzsfőnökének feladata, szavaiból meglepő és vegyes képet kapok a boszniai helyzetről. A NATO-misszió feladata – mint mondja – a boszniai haderő mentorálása, valamint az EUFOR-misszió tevékenységének segítése. Mindkét parancsnokság a szarajevói Butmir-bázison települ.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 13-án, pénteken megjelenő számában!)