Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megrekedt az ENSZ béketerve

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 8. 14:59

Holtpontra jutott az ENSZ regionális fegyverszüneti övezetekről szóló béketerve, mivel Damaszkusz nem érzi szükségét annak, hogy különböző, olykor egymás ellen harcoló fegyveres csoportoknak tegyen engedményeket – számoltak be a szíriai polgárháború rendezésére irányuló megbeszélésekhez közel álló diplomaták.

Staffan de Mistura, az ENSZ különmegbízottja tavaly október óta dolgozik azon, hogy a közvetítésével helyi tűzszüneteket kössenek a szíriai frontokon, elsőként az észak-szíriai Aleppónál.

Miközben a világszervezet és Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya azt mondja, az egyeztetések továbbra is zajlanak, diplomaták úgy vélték, nincs előrelépés. „Befagyott a tűzszünet. Innentől kezdve már csak rosszabbodhat a helyzet" – vélte egy név nélkül nyilatkozó diplomáciai forrás.

Egy másik diplomata úgy nyilatkozott, az ENSZ és Damaszkusz között amiatt jutottak zsákutcába a tárgyalások, mivel Aszad képviselői a korábbi tűzszünetek mintájára akarják bevezetni az újabb fegyvernyugvást, amelyek gyakorlatilag megadásra késztették a felkelőket. Ezt azonban el akarja kerülni a világszervezet.

De Mistura sziszifuszinak tűnő erőfeszítései rávilágítanak arra, mennyire nehéz diplomáciai úton bármit is elérni a harcok sújtotta Szíriában, ahol a kormányzat nem érez késztetést a megegyezésre, a felkelők pedig nem alkotnak tárgyalóképes, egységes csoportot.

Eközben Vince Stewart altábornagy, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője az amerikai képviselőház egyik meghallgatásán azt mondta, amennyiben továbbra is a jelenlegi mederben halad a konfliktus, az az Aszad-rezsimnek kedvez.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) csütörtökön arról számolt be, hogy legkevesebb 57 halálos áldozatot szedtek kormányerők által Damaszkusz közeli, felkelők kezén lévő célpontokra mért légicsapások.

A majdnem négy éve tartó szíriai polgárháború eseményeit dokumentáló egyik csoport szerint januárban mintegy 2700-an vesztették életüket az összecsapásokban. Az ENSZ becslései szerint a háború több mint 220 ezer ember életét oltotta ki.