Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mert a vizet be kell csomagolni

Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados |  2018. szeptember 23. 12:28

A TTR-18/28 tömlőtasakos vízkiszerelő berendezés, más néven a zacskózó gép kezelésének oktatására szerveztek tanfolyamot Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

1599193398
A felkészítésen részt vettek a V4 EUBG (Visegrádi Négyek Európai Uniós Harccsoportja) készenléti szolgálatra felkészülő, valamint az MH NRF (NATO Reagáló Erő) 2019-es váltásának víztisztító katonái.

A TTR-18/28 tömlőtasakos csomagológéppel az ivóvizet – amelyet a víztisztító berendezéssel előzetesen megtisztítottak – műanyag fóliába csomagolják. A berendezés a megfelelő beállítások után automatikusan működik, amennyiben gondoskodnak a víz folyamatos adagolásáról, valamint az időközönként szükséges csomagolóanyag utánpótlásáról.

1599193399
A csomagológéppel a felkészített szakemberek egy óra alatt képesek 900 darab egyliteres, vagy 1800 darab félliteres csomagolt víz előállítására. A berendezés üzemeltethető hálózati áramról vagy generátorról, ezért tábori körülmények között is alkalmas folyékony anyagok kiszerelésére. E feladatot az automatikus működés miatt mindössze három fő hajtja végre.

A műszaki ezrednél előállított ivóvíz a csomagolásnak köszönhetően jut el az ország minden pontjára, ahol éppen egy rendezvényen, a Magyar Honvédség részvételével szervezett gyakorlaton, vagy egy esetleges természeti katasztrófa helyszínén erre szükség van.

1599193399
Fotó: a szerző felvételei