Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden, ami penge

Szöveg: Antal Ferenc |  2013. október 20. 15:41

Másodszor látogatott Budapestre a Sayoc Kali európai igazgatója, Guro Krishna Godhania, aki ismét bebizonyította: kivételes jártassággal rendelkezik a szúró/vágó fegyverek használata terén. Az október 13-án megrendezett Sayoc szeminárium azért is volt rendhagyó, mert megkezdődött a magyar instruktor jelöltek felkészítése a 2014-ben Angliában megrendezendő nemzetközi vizsgára, amelyet Pamana Tuhon Christopher C. Sayoc, a Sayoc Kali megalkotója vezet majd.

Ugyan ki ne emlékezne a két Oscar-díjas, Tommy Lee Jones és Benicio Del Toro főszereplésével készült Veszett vad című film – addig soha nem látott – késes jeleneteire? Hasonló élményben lehetett része azoknak az érdeklődőknek is, akik szép számmal érkeztek a Kresz Géza utcai edzőterembe, hogy megismerjék ennek a – hazánkban újnak számító – önvédelmi rendszernek a titkait.

1595961667

A Sayoc Kali több generáció óta a Sayoc család önvédelmi rendszere, mai formáját Pamana Tuhon Christopher Sayoc alkotta egységes rendszerré. Egyediségét az adja, hogy művelőjét magas stresszfaktorú környezetben tanítja meg arra, hogyan álljon helyt több – szúró/vágó fegyveres – támadóval szemben is. Felkészít a leggyakoribb problémákra és a még veszélyesnek nem tűnő helyzetek felismerésére, elkerülésére. Ezen túlmenően oktatja azokat a speciális túlélési módszereket, amelyek extrém körülmények között is kiválóan alkalmazhatók. Nem véletlen tehát, hogy technikái az amerikai különleges erők kiképzésének is részét képezik.

Az első felkészítő szemináriumon a hallgatók egy elméleti és gyakorlati képzésen ismerkedtek meg az emberi test különböző védendő pontjaival, amelyeket támadás esetén fokozottan védeni kell. Ezt követték a páros gyakorlatok, amelyek a leggyakrabban előforduló valósághű szituációk imitálásával, emelt stressz szint alatt tették próbára a leendő instruktorok reakcióidejét.

1595961668

A Sayoc hatékonysága miatt világszerte rendkívül népszerű az egyesült Államokban. A SayocTactical Group részt vesz a Navy SEAL-ek, rendvédelmi tisztek, taktikai és védelmi oktatók, szövetségi légi marsallok, felsőszintű katonai vezetők és a különleges haderők elitjének képzésében. Hazánkban is több speciális katonai- és rendvédelmi szolgálat tisztjével dolgozik együtt a Sayoc Kali Magyarország.

A szeminárium sorozat novemberben folytatódik.

1595961668

Fotó: sayoc.hu