Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az újabb váltás felkészülése

Szöveg: Czimmer József zászlós |  2013. október 20. 16:45

Szeptember kezdődött az MH Logisztikai Mentorcsoport (LMCS) nyolcadik váltásának missziós felkészítése.

1595961669

A háromnapos pszichológiai felkészítést követően kéthetes, úgynevezett „Harctéri Életmentő Katona" (Combat Life Saving – CLS) tanfolyamon vettek részt a váltás katonái az MH Egészségügyi Központ Tünde utcai bázisán.
A képzés első hetében elméleti ismereteik bővültek, ennek során számos, a civil életben is remekül hasznosítható tudást adtak át számukra az oktatók

A különféle tünetek felismerése, vérzések, kötések és egyéb sérülések, sebesülések tökéletes ellátásának alapvető feltétele a magas szintű elméleti ismeretek megléte.
A fő hangsúlyt persze a harctéren rövid idő alatt ellátható leggyakoribb halálokok – például kivérzéses sokk, légmell, illetve az eszméletvesztés miatt bekövetkező fulladás – megakadályozása, valamint a sebesült stabil állapotban tartása kapta.

1595961669

A gyakorlati felkészítés során a legnagyobb izgalmat és kézremegést kétségtelenül a vénabiztosítás végrehajtása okozta. A sikeres vénabiztosítás egy kanül bevezetését és az infúzió megindítását jelenti, amelyet a felkészülőknek saját társaikon kellett végrehajtaniuk – természetesen az oktatók és orvos gondos felügyelete mellett.

A végső vizsgát aztán „realisztikus" körülmények között kellett végrehajtaniuk a katonáknak – repeszálló mellényben, sisakkal, fegyverrel felszerelve. Egy imitált támadást követen a vizsgázónak mindössze hat perc állt arra rendelkezésre, hogy a tanultaknak megfelelően ellássa sérült társát.  

1595961669


Fotó: a szerző felvételei