Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden élet számít

Szöveg: Snoj Péter |  2015. november 17. 18:41

Egy újszülött táplálási szokásai élete első három évében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, tartja az „Első 1000 nap” program alapítója, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület. A szervezet tevékenységét támogatva november 17-én, a koraszülöttek világnapján az MH Egészségügyi Központ is csatlakozott a programhoz.

1596004208

„A gyermekek első ezer napja során számos felnőttkori népbetegség hajlama, vagy annak későbbi kialakulása megelőzhető már akár a helyes táplálással is. Különösen igaz ez a koraszülöttek esetében" – hangzott el a központban tartott sajtótájékoztatón. Dr. Nádor Csaba neonatológus, a központ perinatális intenzív centrumának vezetője elmondta: „Az öt év alatti gyermekek körében világszinten a koraszülöttséggel járó szövődmények számítanak a vezető haláloknak. Túlélési esélyeik javításában és a koraszülött betegségekkel szemben az anyatej az egyik legfontosabb prevenciós fegyverünk." Dr. Nádor Csaba azt is hozzátette, hogy az anyatej minden más tápláléknál jobban hasznosul a csecsemő szervezetében, így jobban véd a fertőző betegségektől is. Éppen ezért a program egyik legfőbb célkitűzése az anyatejjel való természetes táplálás hirdetése is, legalább a születéstől számított első hat hónapban.

A hazánkban napvilágot látó teremtések közel tíz százaléka koraszülött. Dr. Demeter János, az MH Egészségügyi Központ Szülészet-nőgyógyászati Osztály főorvosa kiemelte, hogy az elmúlt években tízszeresére nőtt a koraszülöttek túlélési esélyei. Ezzel Magyarország erősíti az amúgy is egyre javuló európai átlagot. Mint a szakemberek elmondták, az Amerikai Egyesült Államokban még sokkal rosszabb aránnyal küzdenek a szülészorvosok.

1596004208

Az MH Egészségügyi Központ Szülés-nőgyógyászati Osztálya november 17-én, a koraszülöttek világnapján hivatalosan is csatlakozott az Első 1000 nap programhoz megerősítve az orvoslás jelmondatát: minden élet számít.

Fotó: a szerző felvételei