Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós törzstiszti célfelkészítést rendeztek

Szöveg: Kelemen Ilona |  2017. július 27. 7:02

Az Egyesített Balkáni Hadszíntéren – azaz a KFOR és az EUFOR missziókban – októbertől egyéni beosztásokba tervezett váltóállomány részére rendeztek missziós törzstiszti célfelkészítést a közelmúltban Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK).

1596036652

A koszovói (KFOR), valamint a bosznia-hercegovinai (EUFOR) külszolgálatra felkészülő több mint 20 katona egyebek mellett a hadszíntér katonaföldrajzi értékeléséről, valamint a műveleti területen kialakult konfliktusok hátteréről szóló előadáson vett részt az egyhetes kiképzésen. A felkészítés fontos része volt a vallási-, kulturális különbségek és szokások, illetve a hadszíntéren előforduló esetleges kockázatok és veszélyek ismertetése is.

1596036653

Ezen kiképzéssel párhuzamosan készítették fel az Európai Unió műveleti- és kötelékparancsnokságaira felajánlott elsődleges törzsmegerősítő állományt, mely egy EU művelet esetén, az aktiválást követő 5 napon belül telepíthető az EU öt műveleti parancsnokságának egyikére. A katonák megismerkedtek az unió biztonság – és védelempolitikájának alapjaival, felépítésével és gyakorlati megvalósulásával, majd média, tárgyalástechnikai, logisztikai és pénzügyi felkészítést is kaptak.

1596036653

A hét elején a felkészítésen részt vevő állomány gépkarabéllyal és pisztollyal békeműveleti lőgyakorlatot hajtott végre, melynek célja, hogy a béketámogató műveletekben eredményesen, lehetőség szerint emberi élet kioltása nélkül oldják meg a feladataikat.

1596036653


Fotó: a szerző felvételei