Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkában a hadisírgondozók

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 13. 7:42

Az elmúlt napok tavaszias időjárásának köszönhetően megnövekedett az állampolgári bejelentések száma is, így a hadisírgondozók mozgalmas hetet zártak. Február első vasárnapján a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Háborús Kegyeleti Igazgatóság (HM TKH HKI) és a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szakemberei két településen is végeztek feltárást.

Az egyik helyszínen a nagy számban előkerült emberi maradványokról megállapították, hogy régészeti korúak, így ott a feltárást a megyei múzeum régészei folytatják, a másik helyszínen pedig tovább folytatódik a munka.

1596008736

Február 10-én rendőrségi bejelentés után az igazgatóság szakemberei egy székesfehérvári házfelújításnál végeztek leletmentő feltárást. A munkát a folyamatos esőzés mellett egy nyomáspróba alatti vízcsőből előtörő nagy mennyiségű víz is nehezítette. A feltárás azonban sikerrel járt: egy ismeretlen német katona földi maradványai és felszerelési tárgyai kerültek elő a munkagödörből. A maradványokat a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség helyszínre érkező szakembere a budaörsi német-magyar katonai temetőbe szállította.

A feltárásokkal párhuzamosan a hadisírgondozók folyamatosan mérik fel szerte az országban az első világháborús hadisírokat, amelyeket a nagy háború centenáriuma alkalmából terveznek felújítani.

1596008736

A HM TKH munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy ha emberi maradványokat vagy lőszert találnak, azonnal értesítsék a rendőrséget és semmiképpen se próbálják meg önállóan megkezdeni a feltárást. Amennyiben feltételezhetően katonai maradványokról van szó, a 06-1-474-1587-es telefonszámon tehetnek bejelentést.
A szakemberek azt kérik, hogy akiknek feltételezett feltáratlan hadisírról van tudomásuk, jelezzék azt a [email protected] elektronikus levelezési címen.

Fotó: HM TKH HKI