Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkában a tűzszerészek: egy nap, három cím

Szöveg: Szűcs László |  2014. május 6. 7:19

A 18. héten, azaz április 28. és május 4. között 50 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 14 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 897 bejelentést kaptak.

Április 28-án Dorogról kapták a riasztást a tűzszerészek, hogy az Esztergomi úton, a gyógyszergyár raktárától 30 méterre földmunkák közben második világháborús robbanószerkezetet találtak. Az Ember István százados vezetésével a helyszínre érkezett tűzszerészjárőr egy gyújtószerkezetet a helyszínen megsemmisített, egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátot pedig a várpalotai gyűjtőhelyre szállított. Utóbbit később robbantják majd fel a tűzszerészek.

Ugyanezen a napon Ősiben is akadt dolga az Ember István százados vezette járőrnek: a Sziget utcában, földmunkák közben került elő egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránát. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a tűzszerészek ugyancsak a várpalotai gyűjtőhelyre szállították.

Ősiből Magyaralmásra ment tovább a járőr, ahol a polgármesteri hivatal területén 10 kilogramm Mauser-lőszert találtak. A lőszereket szintén a várpalotai gyűjtőbe szállították.

Április 30-án Szabadbattyánból kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Iskola utcában egy 36 mintájú kézigránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Címkéktűzszerész