Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszaki katonák csapatünnepe

Szöveg: Juhász László százados |  2013. július 18. 18:46

Csapatünnepéről emlékezett meg az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred július 16-án, immár hagyományosan családi nap formájában, Szentes város Széchenyi-ligeti strandfürdőjében. Az ünnep nevezetességét az alakulat névadója, II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc első győztes csatája adta.

1595957170

„A Tiszaújlak és Tiszabecs közötti tiszai fahíd jelentős stratégiai helyet képviselt, melyet jól felszerelt császári ezred védett. Az 1703. július 14-én lezajlott ütközetben Rákóczi kurucai fortéllyal és teljes önfeláldozással támadták meg és győzték le a császár csapatát. Ez volt a szabadságharc első katonai sikere, mely után megkezdődött a kurucok győzedelmes menetelése" – emlékezett meg Nyers József mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka a névadó első jelentős ütközetéről, majd jó szórakozást kívánt az állomány tagjainak és hozzátartozóiknak.

A nap folyamán minden korosztály megtalálta a maga szórakozási lehetőségét. Különböző versenyszámok meghirdetésével mozgatták meg a szervezők úgy a gyerekeket, mint a felnőtteket. Az állomány körében már visszavárt versenyszám a csúszdaverseny. Ki tud minél gyorsabban lejutni a csúszdán? Ki tudja a tavalyi „csúszdakirály"-tól átvenni a koronát? Nagy tömeg tolongott a sorban, mindenki bizonyítani akarta, hogy ő a jobb. A futballkedvelők pedig lábteniszcsapatokba beosztva küzdöttek egymással.

1595957170

Különleges versenyszámnak ígérkezett az élő csocsóverseny. Kicsit nehezen szerveződtek össze a jelentkező csapatok tagjai, de aztán annál nagyobb hévvel csaptak össze egymással. Azaz csak csaptak volna össze, hiszen a csapattagok ki voltak kötözve, így nem érhették el egymást. Egy nagyméretű felfújható csocsópályán rögzített kötelekre voltak karabinerrel ráakasztva a csapattagok, ahol csak oldalirányban volt lehetőségük a mozgásra.

Akik szolidabb összecsapásra vágytak, azok természetesen maradhattak az asztali csocsónál is, vagy sakkban mérhették össze tudásukat. A kisgyermekek között ebben az évben is nagy sikert aratott a horgászverseny, melyen az ügyesebb kezű horgászok, akiknek sikerült kifogni a „nyert" feliratú „halat",  mézes puszedlihez juthattak hozzá. A versengések sorát a már nagyon várt dinnyeevő verseny zárta.

Az ezred előtt álló további feladatok végrehajtását megelőzően a katonáknak feltöltődést, kellemes kikapcsolódást jelentett ez a nap, melyet családtagjaikkal együtt gyönyörű időben és környezetben tölthettek el.

1595957170

Fotó: a szerző felvételei

Címkékműszaki