Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-közgyűlés: a szövetség bővítésének fontosságát hangsúlyozta a testület elnöke

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 17. 13:56

A NATO-nak nyitottnak kell lennie új országok csatlakozására – mondta Michael Turner, a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke május 17-én, vasárnap Budapesten. A NATO parlamenti közgyűlése szombattól az Országházban tartja háromnapos tavaszi ülésszakát.

Michael Turner az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón kiemelte: minden országnak jogában áll szabadon dönteni a saját jövőjéről, félelem és nyomásgyakorlás nélkül. Ukrajna is maga dönthet a sorsáról, anélkül, hogy bárki befolyásolná, és a demokratikus Ukrajna nem jelent fenyegetést senkinek, így Oroszországnak sem – mondta. Hozzáfűzte: amit Oroszország tesz az ukrajnai konfliktus ügyében, az a nemzetközi jog megsértése.

1595994007

Michael Turner kijelentette: a közgyűlés határozottan támogatja a NATO bővítését, mert meglátásuk szerint az stabilabbá, biztonságosabbá teszi az érintett térségeket. Ezért támogatja a testület azokat az országokat, amelyek csatlakozni kívánnak a szövetséghez.
A közgyűlés elnöke a déli régióval kapcsolatban arról beszélt, hogy Európának és Észak-Amerikának együtt kell működnie az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni küzdelemben.

Michael Turner felidézte: 1995-ben tartotta először tavaszi ülésszakát a közgyűlés Budapesten, és az volt az első alkalom, hogy a tanácskozást nem egy NATO-tagállamban rendezték meg. Csatlakozása óta Magyarország következetesen kiáll a NATO bővítése mellett – tette hozzá.

1595994008

Balla Mihály, a közgyűlés magyar delegációjának vezetője szintén a NATO-bővítés jelentőségét hangsúlyozta, és azt mondta, a tervek szerint erről hétfőn határozatot fogad el a közgyűlés. A NATO-nak a nyitott ajtók politikáját kell követnie, vagyis lehetőséget, perspektívát kell biztosítania azoknak az országoknak, amelyek csatlakozni akarnak a szövetséghez – mutatott rá.
A képviselő közölte: az ülésszak témái között szerepel Ukrajna helyzete, az orosz-ukrán konfliktus, Afganisztán kérdése, a terrorfenyegetettség és az Iszlám Állam elleni harc.

Az ülésszakon 51 ország több száz képviselője vesz részt.
A NATO 1955-ben alakított parlamenti közgyűlése az atlanti szervezet konzultatív parlamentközi szervezete, amelynek a nemzeti parlamentek által delegált képviselők a tagjai.

Fotó: Kovács Attila (MTI)

CímkékNATO