Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nélkülözhetetlen információk a döntésekhez

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. június 5. 7:00

Megfelelő és naprakész térinformatikai, illetve geoinformációs támogatás nélkül elképzelhetetlen a hadseregek, így a Magyar Honvédség működése – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy június 4-én, Budapesten egy szakmai konferencián.

A honvédelmi feladatok térinformatikai igényeiről rendezett szakmai konferenciát GIS a honvédelemben címmel az MH Geoinformációs Szolgálat és az ESRI Magyarország Kft. csütörtökön, a szervezet budapesti objektumában. A földrajzi információs rendszer (Geographical Information System, röviden GIS) a térinformatika eszköze, amellyel a földrajzi helyhez köthető adatokat tartalmazó adatbázisból információk vezethetők le. Technikáját tekintve olyan számítógépes rendszerekről beszélünk, amelyet egy adott földrajzi helyhez kapcsolódó adatok gyűjtésére, tárolására, kezelésére, elemzésére, a megszerzett információk megjelenítésére, a földrajzi jelenségek megfigyelésére, modellezésére dolgoztak ki.

1595994973

Megnyitó előadásában dr. Orosz Zoltán altábornagy rámutatott: miközben a katonai műveletek végrehajtása terepen, a valóságban történik, a műveletek tervezése, a parancsnoki munka pedig a terep modelljén, térképen, virtuális adatbázisban. A Honvéd Vezérkar főnökhelyettes röviden áttekintette a katonai műveletek térképi, illetve térinformatikai igényeit. Mint fogalmazott, a magyar haderő számára napjainkban meghatározó békeműveleti missziók, fegyverzet-ellenőrzési feladatok (például az Open Sky Szerződés jegyében), katasztrófaelhárítási és -megelőzési programok, tűzszerészeti programok, a kutatás-mentés és az összes többi feladat egyike sem nélkülözheti a terepre, a harctérre vonatkozó földi információk minél részletesebb ismeretét. Ennek jegyében egyaránt elképzelhetetlen a feladatok végrehajtása a szüksége analóg topográfiai térképek, digitális topográfiai adatbázisok, légi navigációs térképek, tematikus térképek és távérzékelési anyagok, katonaföldrajzi termékek, térinformatikai termékek, nagy méretarányú erődítési és objektumtérképek, meteorológiai produktumok nélkül.

Orosz Zoltán hangsúlyozta: a Magyar Honvédség – és a nemzetgazdaság – a térinformatikai-geoinformációs támogatás keretében naprakész adatbázisokat, szolgáltatásokat, térképeket, katonaföldrajzi leírásokat, éghajlati információkat vár az illetékes szervezetektől. Nélkülözhetetlen a munkához az aktuális felderítési adatok ismerete, a műveleti, természeti és migrációs változások megjelenítése – utóbbi kérdés napjainkban különösen feszítő –, a pontos meteorológiai előrejelzések megléte, az esetleges veszélyek figyelése, a dinamikus változások nyomon követése. A geoinformációs támogatás fő célja, hogy a parancsnok döntéséhez szükséges, a hadszíntérre, terepre vonatkozó pontos, naprakész topográfiai-földrajzi-meteorológiai információkat szolgáltasson, segítse a felderítési információk feldolgozását, és ezzel támogassa a közelebbi és távolabbi célok minél kisebb veszteséggel történő elérését.

1595994974

Az altábornagy köszönetet mondott a területen az elmúlt évszázad folyamán tevékenykedő elődöknek, és azt kérte a jelenlévőktől: tekintsenek rájuk követendő példaként.

Fotó: Tóth László