Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem volt indokolt a Gripenek riasztása

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. január 17. 18:03

A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A közleményből kiderül: az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ 24 órás légtérvédelmi készenléti szolgálata a NATO integrált légvédelmi radarrendszerével folyamatosan figyeli az ország légterét. A szolgálat január 15-én, hétfőn, a kora esti órákban már az országba lépés előtt észlelte a Magyarország légtere felé alacsony magasságban közeledő, azonosítatlan kisrepülőgépet. Annak helyzetéről, mozgásáról és haladási irányáról – az eljárásrendnek megfelelően – folyamatosan tájékoztatta az illetékes szervezeteket, ezzel együtt a határvédelmi szolgálatba bevont rendőri erőket.

A rendőrség határvadász egységei azonnal életbe léptették az ilyen esetekre vonatkozó rendszabályokat, aktivizálták erőiket. A kisgép magasságvesztése nyomán a radarjel megszűnt. Ezután az országhatárt átlépve az azonosítatlan kisgép leszállt, amelyet követően a rendőrség haladéktalanul intézkedni tudott. A radarjel megszűnése okán az ország légvédelmi rendszerébe bevont Gripen vadászrepülőgépek felszállása az érvényben lévő szabályozásnak megfelelően nem volt indokolt – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium.

Mint ismert: az ukrán lajstromjelű, és valószínűleg keleti irányból érkező An-2-es típusú repülőgép Kállósemjén településtől nagyjából egy-két kilométerre, mezőgazdasági területen ért földet. A rendőrség kutyákkal és hőkamerákkal átkutatta a terepet. Az An-2-es leszállási helyétől nem messze lévő község templomkertjében nyolc vietnami állampolgárra bukkantak. Az egyik helyközi autóbuszjáraton további három, magát afgán állampolgárnak valló külföldit fogtak el. A rendőrség a kisgép személyzetét továbbra is nagy erőkkel keresi.

1596043559

Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI)