Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem volt robbanóanyag a gránátnak látszó fémtárgyban

Szöveg: Szűcs László |  2016. február 10. 7:10

Az ötödik héten, azaz február 1-7. között 22 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül két esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Bátyi Edina főtörzsőrmester, az alakulat kommunikációs altisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2016-ban eddig összesen 77 bejelentést kaptak.

Február 2-án a fővárosból érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy az Istvánmezei úton, egy fa kivágása közben, második világháborús aknavetőgránátra hasonlító szerkezetet találtak a munkások a gyökerek között. A Debrődi Péter százados vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy a robbanószerkezetnek látszó tárgy valójában robbanóanyagot nem tartalmazó ártalmatlan vasdarab.

Február 3-án Zalaegerszegről hívták a tűzszerészeket, mivel – a bejelentés szerint – a Besenyő út egyik házának kertjében, földmunkák közben, világháborús robbanószerkezetet találtak. A nem azonnali intézkedést igénylő, úgynevezett B-kategóriás bejelentést az ezred szakemberei átadták intézkedésre a rendőrség tűzszerészszolgálatának.

Címkéktűzszerész