Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi gyakorlat kezdődik Várpalotán

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. január 11. 16:00

Magyarország holland vezetésű nemzetközi gyakorlatnak ad otthont Várpalota térségében január 11. és február 21. között. A Magyar Honvédség aktívan részt vesz az esemény előkészítésében és végrehajtásában. A hadgyakorlat lehetőséget teremt Magyarországnak, hogy gyakorolja a NATO-erők Befogadó Nemzeti Támogatásával kapcsolatos feladatrendszerét.

A „Várpalota Challenge 2016" elnevezésű hadgyakorlat erősíti a holland−magyar katonai kapcsolatokat a NATO-n belül.

Hazánk Hollandiától vette át a Baghlan tartományi újjáépítési csoportot (PRT) Afganisztánban 2006 októberében. A két nemzet katonái együtt szolgáltak a NATO és az Európai Unió számos műveletében, így például Afganisztánban, Koszovóban és Szomáliában. Emellett Hollandia is részese azon 12 államnak, amely létrehozta a pápai Nehéz Légiszállító Ezredet, a C-17-es szállítógépeket üzemeltető nemzetközi alakulatot.

A gyakorlat térségében fokozott katonai mozgás és jelenlét várható. Január 11-én a Hegyeshalom−Veszprém, január 14-én, a Hegyeshalom−Pápa útvonalon katonai technikai eszközöket csoportosítanak át. A Magyar Honvédség kéri a közlekedők megértését.

A holland fél térítés ellenében tartózkodik Magyarországon.

1596006941

(Archív felvételeink a „Várpalota Challenge 2014 "gyakorlaton készültek.)