Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi Katona-zenekari Fesztivál a cívis városban

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. június 25. 19:52

A katonazenekarok minden lehetséges fórumon képviselik a katonai kulturális értékeket, hagyományokat – mondta dr. Dankó István június 25-én Budapesten, a XVIII. Nemzetközi Katona-zenekari Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.

Július 4-6. között rendezik meg Debrecenben a XVIII. Nemzetközi Katona-zenekari Fesztivált, amelyen külföldi és hazai katonazenekarok, illetve a Honvéd Együttes mellett hazai gyermek- és ifjúsági fúvószenekarok is részt vesznek. Az 1977 óta kétévente megrendezett esemény során a fellépők a város több pontján mutatják be repertoárjuk legjavát. Idén a házigazda Debrecen Helyőrségi Zenekar mellett a Burgenlandi Tartományi Zenekar, a Lengyel Haditengerészet Díszelgő Zenekara, a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Szentendre Helyőrségi Zenekar és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar mutat be közös és önálló koncerteket, szakalaki bemutatókat. A közönség emellett több környékbeli fúvószenekar produkcióit is élvezheti majd.

Dr. Dankó István, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára a rendezvény hivatalos sajtótájékoztatóján elmondta: a katonazenekarok szerepe igen fontos, hiszen folyamatosan működnek, és minden lehetséges fórumon képviselik a katonai kulturális értékeket, hagyományokat.

1595956242

„Személyesen is mindig igyekszem megnézni a hasonló műsorokat, ha tehetem, mert egyszerűen nem lehet megunni őket. Aki teheti, annak azt javaslom, élőben is tekintse meg a katonazenekarokat" –  fogalmazott Dankó István.

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára a nemzetközi kapcsolatok ápolását emelte ki a katona-zenekari fesztivál vonatkozásában, illetve a hasonló események közösségi jellegének fontosságáról szólt. Mint mondta, a fesztivál nagyban erősíti a haderő és a civil társadalom kapcsolatait, és köszönetet mondott a Honvédelmi Minisztériumnak az együttműködésért.

Somogyi Béla debreceni alpolgármester a rendezvény helyi hagyományait hangsúlyozta, kiemelve, hogy a debreceniek minden évben várják a fesztivált.

1595956243

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere a szakmai vonatkozásokról szólva úgy fogalmazott: a katonazenészek szervezett, tervezett és egységes formában, de ugyanazt teszik, mint a civil muzsikusok, produkciójuk azonban éppen ettől más. „A Magyar Honvédség nélkülözhetetlen szegmenséről beszélünk, amely PR- és reklám-vonatkozásban is igen fontos, néhányan pedig egyenesen a honvédség szebbik arcaként emlegetik" – hívta fel a figyelmet az ezredes.

Csizmadia Zsolt hangsúlyozta a fesztiválok és az azokat befogadó városok – jelen esetben Debrecen – szoros együttműködését, a külföldi vendégek esetében pedig a meghívások kölcsönösségét.

Fotó: Rácz Tünde