Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi szinten is elismert jogi és tudományos munkát végeznek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. március 4. 21:27

A Honvédelmi Minisztériumban rendezte meg március 4-én Védelem és igazgatás című konferenciáját a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság. A rendezvényt dr. Dankó István nyitotta meg.

A tárca közigazgatási államtitkára méltatta a társaság által önkéntes alapon végzett magas színvonalú szakmai tevékenységet. Mint mondta, az egyesület által 1997 óta folytatott munkát nagyon sok hasonló tudományos társaság megirigyelhetné: hasznos a jogászoknak, a katonáknak, és mindenekfelett hasznos a katonajogászoknak. Nem csoda, hogy a társaság – amely elsősorban a katonai jogi és hadijogi kutatásokat, e szakterületek tudományos igényű művelését tűzte zászlajára – szerepvállalásait az 1956-ban alapított, brüsszeli székhelyű Nemzetközi Hadijogi Társaság, az ENSZ hivatalos tanácsadója is az egyik legaktívabbnak minősítette a közelmúltban.

1595967949
Dankó István méltatta a társaság önkéntes alapon végzett szakmai tevékenységét

A konferencián elhangzó előadások fókuszpontjában egyrészről a különleges jogrend, a kivételes hatalom jogintézménye állt, másrészről pedig a jogok különleges jogrend időszaki korlátozására és az ország védelmére történő felkészüléshez kapcsolódó rendkívüli feladatokra vonatkozó szabályozás vizsgálata került górcső alá. Az előadók továbbá érintették a védelmi igazgatás és a honvédelmi jog további érdeklődésre számot tartó területeit is, a honvédelmi kötelezettségek rendszerétől a katasztrófavédelmi igazgatási rendszerig, ezzel is kifejezve azt, hogy a honvédelem és a tágabb értelemben kapcsolódó egyéb védelmi igazgatási területek nem elválaszthatóak egymástól, egymást kiegészítő, komplementer szakágak, melyek végső közös célja a biztonság szavatolása.

Dankó István kiemelte: reméli, hogy a jövőben minél több fiatal ismerkedik majd meg a társaság tevékenységével, és csatlakozik is ehhez. Hozzátette: a társaság munkájának hozadéka, hogy a gyakorlati jogfejlesztéshez is munícióul szolgálnak a mostanihoz hasonló kutatások és a tudományos igénnyel megfogalmazott javaslatok.

Az államtitkár fontos eredményként emelte ki a www.hadijog.hu oldal tavalyi beindítását és az új elnökség által hozott megújult lendületet is, a résztvevőknek pedig eredményes, sikeres konferenciát kívánt.

1595967949

Számos aktuális előadás hangzott el a konferencián


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária