Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elmenekültek a katonák az iszlamista fegyveresek elől Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 4. 20:42

Harminckét ember vesztette életét iszlamista fegyveresek támadásában az észak-nigériai Mafában, miután a település védelmére kirendelt katonák a túlerő miatt elmenekültek – közölte március 3-án, hétfőn egy helyi politikus.

A helyi idő szerint vasárnap este 8 óra körül elkövetett rajtaütés mögött a feltételezések szerint a Boko Haram iszlamista felkelőcsoport tagjai állnak. A falu a szervezet bölcsőjének és egyben fellegvárának számító Borno szövetségi államban található.

A településre benyomuló fegyveresek felgyújtották az épületeket fedő szalmatetőket, az összes lakóházat, üzletet és kormányépületet lerombolták – mondta Ahmed Zanna, a tartományi parlament képviselője.

Két rendőr később, hétfő hajnalban vesztette életét egy pokolgép robbanásában, miközben megpróbálták megközelíteni az előző napi rajtaütés áldozatainak holttestét.

A fenyegetés után bezártak az iskolák és csapaterősítést rendeltek el a térségben, a helyszínre vezényelt katonák azonban a vasárnapi támadás megkezdése után a túlerő miatt elmenekültek.

Ugyanebben a szövetségi államban a hét végén több mint száz ember halt meg a Boko Haram által végrehajtott támadásokban.

A szélsőséges szervezet, amely 2009-ben jött létre, iszlám államot akar megteremteni az afrikai ország északi, muzulmán többségű felén. Egyre gyakoribbak a gyilkos merényletek, és csaknem mindennaposakká váltak azóta, hogy a hadsereg tavaly májusban rendkívüli állapotot léptetett életbe Borno, Yobe és Adamawa államban.

A konfliktusnak – a Boko Haram támadásainak és merényleteinek, valamint a hadsereg megtorló műveleteinek – már több ezer halottjuk van, és az ENSZ legújabb adatai szerint mintegy 300 ezer ember, felerészben gyerek kényszerült elhagyni otthonát tavaly május óta Nigéria északkeleti részén. A nigériai elnökség pénteken „háborús helyzetnek" minősítette a Boko Haram elleni harcot.