Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi tartalékos tapasztalatcsere

Szöveg: U. L. - T. G. |  2015. június 13. 19:42

A Gamingi Kezdeményezés (Gaminger Initiative – GI) nemzetközi tartalékos szervezet a napokban tartotta szokásos tavaszi szemináriumát a szlovéniai Maribor városában. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) új elnökének, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos századosnak, valamint Széles Ernő nyugállományú dandártábornoknak, a szövetség külügyi munkacsoportja vezetőjének döntése alapján két fő képviselte a magyar tartalékosokat.

A delegációt vezető dr. Ujházy László alezredes mellett a Matasz elnökségi tagja, dr. Tóth Gergely százados vett részt a rendezvényen, amely a Gamingi Kezdeményezés egyik idei fő programja. A kezdeményezés – korábban Gamingi Párbeszéd – egy politikamentes, non-profit társadalmi szervezet, jelenleg kilenc közép-európai tartalékos illetve tiszti szövetség regionális együttműködése.

1595995568

A szervezet létrehozásának gondolata eredetileg 1989-ben merült fel Ausztria, Németország, Svájc tartalékos szövetségeiben, azzal a céllal, hogy segítsenek a térség új demokráciáinak saját tartalékos szövetségeik létrehozásában. 1990-ben, még a Varsói Szerződés megszűnése előtt, az alsó ausztriai Gaming kisvárosában tartották első konferenciájukat, egy festői szépségű karthauzi kolostorban. Innen kapta a nevét a szervezet. Időről időre azóta is tartottak itt rendezvényeket.

A GI teljes jogú tagja – akár a NATO Tartalékos Tisztek Szövetségének (Confédération Interalliée des Officiers de Réserve – CIOR) – országonként egy tiszti vagy tartalékos szövetség lehet. A nemzeti szövetségnek – ahogyan ez a Matasz esetében is fennáll – rendelkeznie kell országa védelmi minisztériumának felhatalmazásával. A CIOR és a GI céljai között sok közös vonás van ezért szoros együttműködés fűzi őket egymáshoz.

1595995568

Dimitar Popov alezredes, a CIOR jelenlegi, bolgár elnöke a maribori rendezvényen is jelen volt. A két szervezet 2002-ben együttműködési megállapodást is kötött, és számos tagállam GI delegációja és CIOR delegációja között jelentős átfedés található.

A mostani konferencia helyszíne a maribori Kadetnica Military Education Center (MEC) volt, amely Szlovénia elsődleges katonai oktatási intézménye. Az 1866-ban, osztrák kadétiskolaként épült, és teljesen felújított objektumban mind alapfokú tisztképzés, mind emelt szintű képzések folynak.
Az első nap, a programnak megfelelően, a résztvevők megismerték az olasz haderő, valamint más résztvevő államok kibervédelmi koncepcióját, illetve – Ujházy alezredes előadásában – a magyar tartalékos rendszer elmúlt években bekövetkezett fejlődését. Alojz Steiner vezérőrnagy, a Szlovén Tiszti Egyesült elnöke, volt szlovén vezérkarfőnök ismertette szervezetének felépítését és tevékenységét.

1595995569

A küldöttek megtekintették a MEC múzeumát, majd a szomszédos objektumban elhelyezett 72. Gépesített Gyalogdandárnál ismerkedtek meg az alakulat feladataival, illetve statikus bemutatón annak felszerelésével is.
Másnap az országjelentések sorában dr. Tóth Gergely századosnak is alkalma nyílt a Matasz elmúlt hónapokban történt változásairól beszámolni, ismertette az új elnöki programot és a honvédelmi vezetés által is támogatott célkitűzéseket.

Ezt követően a résztvevők a közeli Kidricevóban lerótták kegyeletüket az ott működött osztrák-magyar hadifogolytábor és tábori kórház, valamint katonai temető maradványainál, és rövid látogatást tettek Ptuj történelmi óvárosába.

A következő gamingi rendezvényt szeptember 24–27. között a horvátországi Rijekában tartják.

1595995569

Fotó: a szerzők felvételei