Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincsenek szerb katonák Magyarország területén

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 16. 19:32

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszavában olvashatjuk, hogy „egyetlenegy szerb katona sincs sem Magyarország sem Szlavonia területén."  Nyolcezer szerb katona esett a Monarchia által hadifogságba. „Nyolcezer szerb, negyvenegyezer orosz, majdnem ötvenezer már azoknak az ellenséges katonáknak a száma, akiket eddig élve ártalmatlanná tett az osztrák-magyar hadsereg."

A Pesti Hírlap beszámol Hindenburg tábornok győzelméről is, aki „Egy orosz tartományt már megszállott előnyomulásában".

Az eseménydús napokat északon a nyugodalmasabb csend órái váltják fel. A titáni munka, melyet hős csapataink a vihardúlt mezőkön végeztek, végre szünetel. „Beláthatatlan jelentőségű a feladat, amit eddig végeztek csapataink: férfias vállukkal tartották vissza az óriást, a behemótszerű monstrumot, mely csak tehetetlen fizikai súlyánál fogva – minden lélek és belső akarat és lelkesedés nélkül – hajtott előre." – írja a Pesti Napló. A pihenő pedig alkalmat ad a sokat szenvedett csapatok feltöltésére, újraszervezésére.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595979028
Címkéklapszemle