Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugdíjas-találkozó és emlékfutás Debrecenben

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2014. szeptember 29. 13:19

Eseménydús időszakon van túl az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ állománya, hiszen két, immár nagy hagyományokkal rendelkező rendezvényt is tartottak a napokban Debrecenben.

Szeptember 22-én szép számban jelentek meg a központ színháztermében a hadkiegészítő parancsnokság nyugdíjasai, illetve a jogutód nélkül megszűnt katonai szervezetek nyugállományú, a megyében élő katonái. A nyugállományú bajtársakat Nagy Zoltán alezredes, a debreceni központ parancsnoka, illetve Molnár András őrnagy, az érdekvédelmi részleg vezetője köszöntötte.

1595979671

A megjelentek megismerhették a központ aktuális feladatait, tevékenységét, illetve tájékoztatót kaptak a gondoskodási körben lévőket érintő jogszabályváltozásokról. A beszédek után a Debreceni Helyőrségi Zenekar adott koncertet, ismert katonadalokból és musicalslágerekből összeállított műsoruk ezúttal is nagy sikert aratott. Az előadást követően a jól megérdemelt ebéddel folytatódott a rendezvény, amelyet a délutánba nyúló kötetlen beszélgetés zárt.

Másnap a megemlékezésé és a sporté volt a főszerep. A debreceni szervezet toborzóépülete hat évvel ezelőtt − a tavaly elhunyt Emődy Dániel, a Pro Patria Alapítvány és a Simonyi Óbester Regionális Szervezet néhai elnöke kezdeményezésének köszönhetően − felvette barbácsi és vitézvári báró Simonyi József ezredes, ismertebb nevén Simonyi óbester, a legendás hírű huszártiszt nevét. Erről a jeles alkalomról minden évben koszorúzással és toborzófutással emlékezik meg a szervezet állománya.

Az idén immár hetedik alkalommal megrendezett maratoni, negyvenkét kilométeres távú emlékfutás résztvevői a Hajdúnánás–Debrecen közötti útvonalat teljesítették. Ennek során az érintett településeken több száz vállalkozó kedvű diák futott együtt a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékeivel, valamint hivatásos, szerződéses és önkéntes műveleti tartalékos katonákkal. A célba érkezéskor a Honvéd Sportegyesület vezetője megőrzésre átadta a központ parancsnokának a futók által vitt kopjafát, melyre a városok polgármesterei a hagyományoknak megfelelően emlékszalagot tűztek.

1595979672

A futók beérkezését követően dr. Csohány János egyháztörténész professzor, a Pro Patria alapítvány tiszteletbeli elnöke ünnepi beszédében megemlékezett Simonyi óbesterről, dicső tetteiről és Debrecen városáért végzett kiemelkedő munkásságáról.

Tóth Imre százados, a központ toborzórészlegének vezetője beszédében kitért az iroda elmúlt 12 évben elért eredményeire, illetve kiemelte a múlt, a hagyományok ápolásának fontosságát.
„A toborzóiroda épülete számos alkalommal adott otthont a múlt egyes kiemelkedő eseményeit megidéző kiállításnak. Ilyen volt többek között az idén nyáron, az I. világháború kitörésének százéves évfordulója alkalmából létrehozott »Nagy Háború Eseményei, Emlékei, Hősei« című vándorkiállítás, amelyet ebben az épületben tekinthettek először meg az érdeklődők. Fontosnak érezzük, hogy ne csak a modern kor honvédségét mutassuk be a katonai pálya iránt érdeklődőknek, hanem ismerjék elődeink életét, értékét, kultúráját és a régi korok hadviselését" – fogalmazott a százados.

Az ünnepi beszédek után a toborzóépület falán található emléktáblán koszorút helyezett el a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság nevében Bendes István alezredes, az MH HKNYP törzsfőnöke és Nagy Zoltán alezredes, központparancsnok. A Pro Patria alapítvány képviseletében dr. Csohány János egyháztörténész professzor, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár képviseletében pedig Polyák András alezredes, törzsfőnökhelyettes helyezte el a megemlékezés virágait.

A rendezvény zárásaként Bendes István alezredes emléklapot adományozott a VII. Simonyi Toborzó Emlékfutást teljesítőknek.

1595979672

Fotók: a szerző felvételei