Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Odafigyelés és kölcsönös tisztelet

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. december 21. 17:04

Önbecsülést, egészséges nemzettudatot szeretnénk kialakítani a Magyar Honvédség megerősítésén keresztül is – mondta dr. Simicskó István a Honvédelmi Minisztérium és a haderő vezetőinek december 21-én, Budapesten.

1596024958

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban gyűltek össze szerdán a honvédelmi tárca és a haderő vezetői. Évzáró beszédében a honvédelmi miniszter köszönetet mondott az állomány tagjainak a 2016-ban elvégzett munkáért. „Ha egy legénységi állományú katonától vagy altiszttől elvárjuk az áldozatvállalást, hatványozottan ezt várjuk a parancsnoktól, hiszen ő irányítja a rábízott katonákat, ő érzékeli és igyekszik orvosolni a problémákat. Mert a jó parancsnok ezt teszi, és ez a helyes: magas rendfokozatú tisztként, főtisztként ellátja a hivatást, amelyre felesküdött" – fogalmazott dr. Simicskó István. Mint mondta, a jó vezető irányt mutat és összefog; nem megosztja az állományt, hanem mindenki számára megtalálja a közös nevezőt, amely mentén mindenki egy irányba tud haladni, egységesen tud dolgozni. „Fontos, hogy nagyobb családunkban, a honvédség kötelékében is egymásra odafigyelve, egymást támogatva dolgozzunk, mert különben kevésbé leszünk eredményesek, hatékonyak" – mondta, és a kölcsönös tisztelet fontosságát hangsúlyozta.

1596024959

A honvédelmi miniszter részletesen szólt a 2016-os esztendő eredményeiről és a következő évekre vonatkozó tervekről. Kiemelte a katonák megbecsülésének fontosságát, és leszögezte: a tárca következetesen végigviszi a megkezdett illetményemeléseket. Szólt a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról is a jelenlévőknek: dr. Simicskó István többek között megemlítette a tartalékos rendszer területvédelmi alapokra helyezését, a Honvédelmi Sportszövetség megalapítását, és kiemelte a társadalom felé történő nyitás, az utánpótlás-bázis erősítésének fontosságát. „Ennek érdekében számos olyan motivációs elemet helyeztünk el a rendszerben, amellyel a fiatalok és az érdeklődők számára vonzóvá tudjuk tenni a katonai hivatást és a tartalékos katonai szolgálatot is" – mondta.

A haderőfejlesztési vonatkozások kapcsán a miniszter emlékeztetett: mivel a kormány döntése értelmében évente a GDP 0,1 százalékával nő a védelmi költségvetés, lehetőség nyílik fejlesztésekre. Említette a légi szállítóképesség és a helikopterképesség megújítását, a szárazföldi haderőnem fejlesztését, de kitért az új egyenruha bevezetésére, a katonák élet- és munkakörülményeinek javítására is. Mint mondta, fontos, hogy erősítsük Magyarország biztonságát, önbecsülést, egészséges nemzettudatot szeretnénk kialakítani a Magyar Honvédség megerősítésén keresztül is.

1596024959

A honvédelmi miniszter ismételten köszönetet mondott a vezetőknek és rajtuk keresztül a haderő teljes állományának az egész évben tanúsított áldozatos szolgálatért, majd mindenkinek áldott, békés karácsonyt és sikerekben, eredményekben gazdag, boldog új esztendőt kívánt.


Fotó: Dévényi Veronika