Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes műveleti tartalékosok vonultak be Tatára

Szöveg: Szűcs László |  2012. szeptember 24. 13:01

A Klapka György Lövészdandárhoz tíznapos alapkiképzésre bevonuló önkéntes műveleti tartalékosok többsége egykoron a Magyar Honvédségnél szolgált, ám szép számmal vannak köztük olyanok is, akik valamelyik rendvédelmi szervnél voltak állományban – mondta Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka Tatán.

A dunántúli város laktanyájába mintegy ötszáz önkéntes műveleti tartalékos katona vonult be szeptember 24-én, hétfőn. Vanyur Tibor ezredestől megtudtuk: a tatai bevonulás a tervek szerint zajlott le, és szerencsére egészségügyi okok miatt is csak nagyon kevés embert kellett hazaküldeni. Az önkéntes műveleti tartalékosok alapkiképzése október 4-ig tart és ünnepélyes eskütétellel ér véget. A katonák utána kerülnek át az alakulatokhoz a szerződésben rögzített ideig tartó tartalékos szolgálatukra.

„Tata mellett Debrecenben és a budapesti Petőfi Sándor Laktanyában szintén ötszáz-ötszáz önkéntes műveleti tartalékos katona kezdte meg a mai napon alapkiképzését" – fogalmazott az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka.

1595941903

Sándor Zsolt dandártábornok, a tatai lövészdandár parancsnoka elmondta: az alakulat felkészült a bevonulók fogadására. Az elmúlt hetekben több mint negyven tonna felszerelést szállítottak a dandárhoz a Magyar Honvédség központi raktáraiból, hogy a bevonulók beöltöztetése zavartalan legyen és elhelyezési feltételeiket is biztosítsák. Megtudtuk: a dandártól és az MH HKNYP-től összesen háromszáz katona vett részt a bevonultatáson.

Az önkéntes műveleti tartalékosok kiképző zászlóalját a dandár alegységeinek katonáiból és a szolnoki székhelyű MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljtól érkezett tisztekből és altisztekből állították össze. A kiképző alegység parancsnoka, Szentes Gábor alezredes a honvedelem.hu kérdésére válaszolva kiemelte: az önkéntes műveleti tartalékosok kiképzése kedden reggel ünnepélyes dandársorakozóval kezdődik. Az elkövetkező tíz napban pedig szeretnék felfrissíteni a tartalékosok korábbi katonai tudását, és elsősorban olyan ismeretek átadására törekednek, amivel a tartalékosok aktív szolgálatuk során még nem találkozhattak. A most bevonultak természetesen alaplőgyakorlaton és kézigránát-dobó foglalkozáson is részt vesznek majd.

1595941903

Fotó: A szerző felvételei