Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes tartalékosok Székesfehérváron

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. május 25. 11:05

Húsz önkéntes műveleti tartalékos kezdte meg egy hónapos felkészülését május 22-én Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP).

Az önkéntes műveleti tartalékosok felkészítése a parancsnokságon ebben az évben, két ütemben, kétszer egy hónapos időtartamban zajlik. Mint azt Holecz József alezredes, az MH ÖHP Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség kiemelt főtisztje a honvedelem.hu érdeklődésünkre elmondta, az első ütemben a Gördülő Akarat 2013 részleges törzsgyakorlásra készítik fel a most bevonultakat.

„Az önkéntes tartalékosok elsősorban olyan szakterületeken dolgoznak, ahol az ÖHP-nek békeidőszakban, vagy különleges jogrend időszakában fontosak a kiegészítő szakemberek. Ilyen időszakban ugyanis lényeges, hogy ki tudjunk egészülni az önkéntes tartalékos állománnyal, akiknek a szakmai képességei nem koptak meg. Ilyen szakterület például az ABV, a műszaki, a tüzér, a logisztika vagy éppen a légierő" – mondta Holecz József alezredes.

1595954731

A szakmai képességek megkopásáról már csak azért sem beszélhetünk, mert a bevonultak között olyat is találunk, aki alig több mint egy évvel korábban még aktív katonai szolgálatát töltötte. Ilyen például Balassa István nyugállományú ezredes, az ÖHP egykori logisztikai főnöke, aki 2012. február elsején vonult nyugállományba.

„Az elmúlt másfél év alatt semmi sem változott. Harmincöt évig dolgoztam ezen a szakterületen és nem is szeretnék már mással foglalkozni. Remélem, tudják hasznosítani a tapasztalataimat" – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak Balassa István.

Szilágyi László nyugállományú alezredes szintén Székesfehérváron szolgált, felesége pedig még ma is aktív katona. Mint fogalmazott: felüdülés volt ismét bejönni a laktanyába, és nagyon várja, hogy elkezdődjön a szakmai felkészítés.

1595954731

Virágh Bálint nyugállományú ezredes korábban a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott és mivel munkájából kifolyólag jó kapcsolatot ápolt különféle társadalmi szervezetekkel, érthető módon önkéntes műveleti tartalékosként is az úgynevezett nyilvánossági ügyekkel fog foglalkozni.

„Nyolc éve vonultam nyugdíjba, de azóta is folyamatosan nyomon követtem a hadsereg életét és kíváncsian várom az új kihívásokat" – tette hozzá.

Fotó: a szerző felvételei