Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötéves a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. november 25. 21:28

Öt éve ad otthont Budapest a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központjának (NATO KEKK). Az intézmény létrehozásának évfordulóján rendezett ünnepségen, november 25-én, kedden a Ludovika Campus épületében beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter és Stefan Kowitz dandártábornok, a központ igazgatója.

A miniszter beszédében hangsúlyozta: a kiválósági központtal Magyarország nemcsak egyszerűen tagja a NATO-nak, hanem tevékenyen részt vállal annak fejlesztésében is. Rámutatott, hogy az intézmény tevékenységét több ezren segítik, és alapvető feladata a doktrínák, illetve metódusok létrehozása az egészségügy területén.

1595983262

Hende Csaba szólt arról is, hogy Magyarország 15 évvel ezelőtti csatlakozása óta komoly szerepet vállal a NATO-ban. „A szervezet által 2009 októberében akkreditált budapesti NATO KEKK az első nemzetközi katonai intézmény Magyarországon" – tette hozzá.

1595983262

Stefan Kowitz azt mondta, hogy a kiválósági központ nagyon fontos „kulcsintézménye" a NATO-nak, hiszen nemcsak a háborúk, de a katasztrófák, illetve egy esetleges járvány idején is hasznát veszik. „A katona-egészségügyi központ kiváló példája a NATO okos védelem elnevezésű képességének" – fűzte hozzá.

1595983262

A szervezetről a dandártábornok elmondta azt is, hogy a NATO KEKK az ismeretek és tapasztalatok cseréjével segíti a külföldön állomásozó katonai csapatok egészségügyi kockázatainak kivédését és a sérülések hatékony ellátását.

1595983263

A jelenleg nyolc tagállammal − Magyarország, mint alapító keretnemzet, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Románia − tevékenykedő NATO KEKK 2009 óta működik Budapesten.

1595983263

Fotó: Tóth László