Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parányi pacemaker – egyenesen a szívbe ültetve

Szöveg: MH Egészségügyi Központ |  2014. február 28. 12:00

Az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Kardiológiai Osztályán a közelmúltban három betegnél is  sikeresen megtörtént a világújdonságnak számító, parányi, vezetéknélküli pacemaker készülék beültetése – egyenesen a szív jobb kamrájába. A betegek gyógyultan távoztak.

1595967661

Hagyományos szívritmuskeltő készülék (pészméker)

Az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházának Kardiológiai Osztályán február közepén – Közép-Kelet-Európában elsőként – ültették be a világ legkisebb elektróda nélküli pacemakerét. A szakma számára világszerte is újdonságnak számító, vitaminkapszula méretű pacemakert egy tudományos kutatási program keretében három betegnél alkalmazták.

A műtéteket dr. Duray Gábor kardiológus főorvos, a Magyar Kardiológusok Társasága Arrhythmia és Pacemaker munkacsoportjának elnöke végezte munkatársaival.
A Micra™ pacemaker mérete kevesebb mint egy tizede a hagyományos szívritmusszabályzóknak.  Az eszközt teljes egészében a szívbe ültetik be, kiegészítő elektróda nélkül, így közvetlenül tudja segíteni a szív szabályos működését. A készülék behelyezését röntgen átvilágítás alatt végzik, a beteg lágyéki vénáján keresztül bevezetett katéter segítségével.
A megfelelő hely elérését követően a felvezető katétert eltávolítják, az összesen 2 gramm tömegű szívritmushenger pedig a helyén marad.

A készülék előnye, hogy – kialakításának köszönhetően – nem kerül a szívbe elektróda, valamint pacemaker telep a vállgödörbe. Így kevesebb idegen anyag lesz a testben, mint a szokványos pacemakereknél és esztétikai szempontból is előnyös, hiszen nincs sebhely a mellkason, nem dudorodik ki a készülék a bőr alatt. A műtétet követően csupán egy két centimétere heg látható a combhajlatban.

1595967661

Az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Kardiológiai Osztályának munkatársai és a műtétet végző orvosok

„Büszkék vagyunk arra, hogy a régiónkban elsőként a mi osztályunk kapta a lehetőséget a világújdonságnak számító parányi pacemaker alkalmazására" – mondta dr. Kiss Róbert Gábor professzor, a Kardiológiai Osztály vezetője, a Magyar Kardiológus Társaság Elnöke.

Az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházában évente több mint 800 beteg kap valamilyen szívritmus-szabályozó készüléket. Ezek közül – a 2013-as évi adatok szerint -több mint 200 beteg kapott olyan típusú pacemakert, amellyel az új törpepacemaker egyenértékű.

Egyelőre az új, elektróda nélküli pacemakert csak szigorúan ellenőrzött körülmények között, orvosi vizsgálati szabályok betartásával alkalmazhatják a betegeknél, de a kórház reményei szerint a következő években egyre szélesebb körben válik elérhetővé hazánkban is a legmodernebb pacemaker technológia.

1595967661

Szívritmuskeltő kapszula

Fotó: Honvédkórház