Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ideiglenes ukrán államfő látja el a hadsereg-főparancsnoki tisztséget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 28. 11:26

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő, a parlament megválasztott elnöke február 26-ai, szerdai rendeletében bejelentette, hogy mostantól ellátja a hadsereg főparancsnokának tisztségét is, miközben a parlamentben folytatódott az aláírásgyűjtés az új kormány megalakításához szükséges koalíciós megállapodáshoz.

Az ukrán alkotmány értelmében a hadsereg főparancsnoka az államfő. Viktor Janukovics elnök elmozdítása után ez a feladat az ügyvezető államfőre hárul.

Turcsinov szerdán felmentette tisztségéből az elnöki hivatal korábbi vezetőjét, Andrij Kljujevet, és átmenetileg Oleh Rafalszkijt, a hivatalvezető korábbi helyettesét nevezte ki a helyébe.

A 2004-es alkotmány, amelyhez Ukrajna visszatért, előírja, hogy a kormányt a parlamenti többség hozza létre. A kormányalakítás procedúrája igen bonyolult. A jelenlegi kormányzó erőnek – a korábbi ellenzéknek – a korábbi kormányerő, a Régiók Pártjához tartozó képviselők és a frakción kívüli honatyák nélkül nincs meg a szükséges többsége a kormánykoalícióhoz. A „régiósok" közül több mint 70-en kiváltak, és a felük Gazdasági Fejlődés néven létrehozott egy képviselői csoportot Anatolij Kinahhal, a nagyiparosok és vállalkozók szövetsége elnökének vezetésével. Egyelőre kérdéses, hogy beveszik-e őket a kormánykoalícióba.

A frakción kívüli képviselőknek – jelenleg 225-en vannak a 450 tagú Verhovna Radában – az új ukrán vezetés felajánlotta a csatlakozást a három fő ellenzéki erőhöz, a Haza (Batykivscsina), az Ütés (UDAR) és a Szabadság (Szvoboda) párthoz, hogy a jelenlegi 170-ről legalább a minimális parlamenti többséghez szükséges 226-ra növeljék létszámukat.

Az új ukrán kormányban helyet kapnak a Függetlenség téri (Majdan) tüntetők képviselői is – ezt Valerij Packan, az Ütés párt képviselője jelentette be. A Majdanon szerdán közép-európai idő szerint 18 órakor gyűlést terveznek, amelyen ismertetik a tüntetőkkel a kormány összetételére vonatkozó ajánlatot.