Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példamutató összefogás egy repülőgépért

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2012. szeptember 19. 11:51

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és a Honvéd Bajtársi Klub Pápa szervezésében megtartott 5. Repülős Bajtársi Találkozónak az MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont szeptember 15-én. A rendezvényen korábbi pilóták, műszakiak, repülést kiszolgálók katonák találkoztak, akik egykoron évtizedekig biztosították a magyar légtér védelmét. 

1595941829

A baráti találkozó résztvevőinek jelenlétében nyitották meg a bázison kialakított múzeumot. Gangler László alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér megbízott parancsnoka, majd Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok is elmondta: hosszú évek után ismét méltó helyre kerültek a 75 éves pápai katonai repülés történeti emlékei.

A csapatművelődési otthonban Kositzky Attila nyugállományú altábornagy, a rendezvény fővédnöke emlékezett vissza a régi repülős évekre, majd a találkozó résztvevői megtekintették a MiG–21-es vadászrepülőgépet bemutató filmet.

A program ezt követően egy MiG–21-es vadászrepülőnél folytatódott. A gép immár csodálatos díszbe öltöztetve, egyedi festést kapva került egy korábban átfestett MiG–23-as mellé. Felfestették rá a típus 39 éves történelmét, valamint a 2021-es számú gépet üzemeltető ezredek, javítóüzemek és az egyetlen légiharc-kötelék, a Sky Hussars történetét is. Ahogy Simon Róbert egyesületi elnök fogalmazott: „Színeiben és felségjelzésében a kezdetet és a véget idézi a gép."

1595941830

A repülőgép mellé két emléktáblát is kihelyeztek: az egyiket a balesetet és katasztrófát szenvedett kollégák emlékére állították, a másikra pedig azok neve került fel, akik munkájukkal hozzájárultak a gép felújításához és lehetővé tették annak kiállítását.

A találkozón részt vett Paár Ferenc nyugállományú ezredes is, aki még őrnagyként Magyarországon először emelkedett MiG–21-essel a levegőbe, 51 esztendővel ezelőtt.