Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példamutató szolgálat az elődök elveinek szellemében

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. december 17. 13:10

Fegyvert bármikor lehet vásárolni, de hónapok leforgása alatt senkit sem lehet megtanítani arra, hogy értsen is a kezeléséhez – hangoztatta dr. Benkő Tibor vezérezredes december 17-én, Budapesten.

Az önálló magyar tüzérség újjászervezésének 100. évfordulója tiszteletére rendeztek konferenciát kedden Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. „Érdemes foglalkozni a történelmi múlttal", mondta köszöntő beszédében dr. Benkő Tibor vezérezredes. A Honvéd Vezérkar főnök emlékeztetett: az egyik legrégebbi fegyvernemről beszélünk, amelynek megvoltak az évszázadok során a maga fénykorai és hanyatló időszakai is, amikor szinte nulláról kellett mindent újrakezdeni. A tüzérségre azonban mindig szükség volt és ma is elengedhetetlen szükség van a műveleti területeken. Ennek ellenére „jelenleg sem éppen fénykorát éli a fegyvernem", tette hozzá a tábornok, utalva ezzel a mai Európában érvényesülő felfogásra, amely nem igazán preferálja a tüzérséget. „Pedig a tüzérkatona éppúgy el tudja látni a békefenntartó feladatokat, mint akármilyen más katona", szögezte le Benkő Tibor.

1595964383
Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke

A Honvéd Vezérkar főnök alapvető fontosságúnak nevezte a fegyvernemi kultúra megőrzését és ápolását, és kiemelte: a tüzérkatonák az említett hanyatló időszakokban is mindig elkötelezetten, lankadatlanul teljesítették szolgálatukat. Ez már csak azért is fontos, mert bármikor alakulhat úgy a helyzet, hogy ismét életre kell hívni, ismét meg kell erősíteni bizonyos fegyvernemeket. „Fegyvert bármikor lehet vásárolni, de hónapok leforgása alatt senkit sem lehet megtanítani arra, hogy értsen is a kezeléséhez", emlékeztetett Benkő Tibor, aki leszögezte: éppen ezért elengedhetetlen a tüzér hagyományok ápolása, az elméleti tudás és a gyakorlati tapasztalatok átadása, hiszen a fegyvernem, amelyre oly sokszor lehettünk büszkék, csak így maradhat hű az elődök elveihez. Mindez a magyar állampolgárok védelme érdekében is kulcsfontosságú.

1595964383
A konferencia résztvevői

Benkő Tibor kiemelte: a tüzérkatonák mindenhol megállták és megállják a helyüket, és a jövő generációinak is példamutatással szolgáltak. Arra biztatta a megjelent fiatalokat, hogy bátran válasszák tanulmányaik során a tüzér szakirányt, hiszen abban továbbra is kiváló perspektívák rejlenek.

A konferencia ezt követően szakmai előadásokkal folytatódott.

Fotók: Szikits Péter