Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pixelvadászat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. május 8. 14:51

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis egyik félreeső épületébe egy szimulátort költöztettek. Ennek leginkább az előretolt repülésirányító csoport tagjai örülnek, de a különleges eszközt nagyon sokan fogják használni…

1596031567
Az előretolt repülésirányító csoport parancsnokával, Lakatos István századossal éppen egy JAS–39 Gripen géppárral támogatott repülésirányító kiképzésen beszélgettem. Az éles gépágyúlövészettel egybekötött képzésen a magyar szakemberek mellett cseh irányítók és a New York-i nemzeti gárdától érkezett katonák vettek részt. Csakúgy, mint egy héttel korábban, amikor a szimulátort fotóztuk kollegámmal: a csúcstechnikát ugyanis a lehető leghamarabb szeretnék regionális képzési centrummá fejleszteni.

A QuantaDyn AJTS szimulátort az Egyesült Államok segítségével sikerült Szolnokra telepíteni. A rendszerrel a Magyar Honvédség levegő–föld tűztámogatásával kapcsolatos kiképzésekre nyílik kiváló lehetőség. Az öt méter átmérőjű, 270 fokos látómezőt biztosító, félgömb alakú szimulátor ugyan nem váltja ki a valós, repülőgépekkel vagy helikopterekkel végzett rávezetéseket, de a százados kiemelte: olyan szituációkat, harcászati helyzeteket lehet a segítségével gyakorolni, amit a valóságban nem, vagy csak korlátozott lehetőségekkel tudnának. S persze nem szabad elfelejteni, hogy a „digitális repülőgép" egy üzemórája sokkal kevesebbe kerül, mint egy valódi Gripené.

A szimulátor az előretolt repülésirányítók mellett még nagyon sok, a levegő–föld tűztámogatásban részt vevő szereplő képzéséhez nyújt segítséget. Így az összhaderőnemi tűzmegfigyelők (Joint Fires Observer – JFO) kiképzésének és képességfenntartásának szintén nagyon fontos eleme, de segít a hajózók felkészítésében a közvetlen légitámogatási feladatok professzionális szintű elvégzése során is.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 12-én, pénteken megjelenő számában!)