Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pozsonyban egyeztettek a V4 EU Harccsoportról

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. október 17. 14:41

Október 9−11. között a szlovák fővárosban ülésezett a V4 EU Harccsoport munkacsoportja.

Magyarország ötödik alkalommal tölti be a Visegrádi Csoport soros
elnökségét. A közelmúltban tovább nőtt a kölcsönös bizalomra, a közös hagyományokra és értékekre épülő visegrádi együttműködés jelentősége. A magyar elnökségi program prioritásai között szerepel az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának megerősítése. Kiemelten fontos a katonai képességfejlesztési és védelmi tervezési V4 együttműködés folytatása. A műveleti együttműködés területén az elnökség kiemelt célja a V4 EU Harccsoport 2019-es készenléti szolgálatára történő felkészülés koordinációja.

A munkacsoport tavaszi ülését követően a készenléti szolgálatra való felkészülés jegyében a szlovák védelmi minisztérium október 9−11. között adott otthont a soron következő V4 EU Harccsoport kidolgozó munkacsoportjának.

1596039993

A találkozót Pavel Macko altábornagy, szlovák vezérkarfőnök-helyettes nyitotta meg, aki köszöntötte az országok megjelent képviselőit, majd a vendéglátó ország hadseregének múltjával és jelenével ismerkedhetett meg a részt vevő állomány.

A háromnapos program fő feladata a 2019-es készenléti szolgálat nemzeti erőinek előkészítése volt a követelmények és a vállalások tükrében. A V4 Harccsoport 2019 második felében tervezett készenléti szolgálatának kialakításában Magyarország katonai képességei is fontos szerepet kapnak. A Magyar Honvédség a készenlét fenntartásában közel 400 fővel vesz majd részt, beleértve a nemzeti támogatást végző elemeket is. A magyar fél a műszaki és a non-kinetikus modulokban vállalja a vezető szerepet, de a képességmodulok mindegyikében részt vesz.

A 2016-os munkacsoportok alkalmával felmerült készenléti szolgálatokra vonatkozó kérdést több mint egy év munkájával, idén augusztusra rendezték. Ennek keretében − a honvédek jogállásáról szóló törvény végrehajtásáról szóló HM-rendeletben foglaltak szerint − módosult az őr-, az ügyeleti és a készenléti szolgálat, valamint a nemzetközi kötelezettséggel összefüggő feladatvégzésre kijelölésen alapuló egyéb készenléti tevékenység. A hatékony regionális együttműködés kulcsfontosságú, különös tekintettel a régiónkat, valamint a kontinenst érintő aktuális változásokra és kihívásokra. Ennek figyelembe vételével az EU Harccsoport a korábbi tervekre és javaslatokra építve állítja össze a megvalósításhoz szükséges feltételeket.

1596039993

A szakmai álláspontok és a korábbi ülések idején kialakított közös irányvonalak mentén sikerült meghatározni azokat a feladatokat, amelyek biztosítják az előttünk álló készenléti szolgálat sikeres végrehajtását. A munkacsoport következő ülését 2018 januárjában, Krakkóban rendezik.