Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prágában tanácskoztak a V4 országok védelmi államtitkárai

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. november 8. 22:10

A Visegrádi Csoport soros elnökségét jelenleg betöltő Cseh Köztársaság szervezésében, november 4-5-én, Prágában került sor a négy ország védelmi miniszterhelyetteseiből és államtitkáraiból álló V4 Senior Body ülésére.

1596071504

A találkozó legfontosabb célja a szeptemberi V4 védelmi miniszteri találkozón hozott döntések végrehajtásának megkezdése volt. A magyar delegációt Szabó István honvédelmi államtitkár vezette, míg cseh részről Radomír Jahoda, védelempolitikai és stratégiai miniszterhelyettes, lengyel részről Pawel Woźny, nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár, illetve szlovák részről Dr. Ondrejcsák Róbert honvédelmi államtitkár vettek részt a megbeszélésen.

A tárgyalás első napirendi pontját a november 4-én, szintén Prágában megrendezett, a V4 védelmi együttműködést értékelő workshop készítette elő. Ennek fényében a résztvevők áttekintették az eddig elért sikereket, valamint a jövőbeni feladatokat és megállapodtak a négy ország védelmi együttműködésének alapját képező Hosszú távú vízió nevet viselő dokumentum felülvizsgálatában, mely a cseh elnökség prioritásai között szerepel.

A találkozó résztvevői emellett döntöttek a harmadik országokkal történő együttműködés (V4+) elmélyítéséről, különös tekintettel az Egyesült Királyságra, Németországra és Franciaországra.

A felek kitekintettek a NATO decemberi londoni állam- és kormányfői találkozójának várható témáira, kiemelten a tehermegosztás kérdésére, illetve megvitatták az aktuális NATO kezdeményezések kapcsán felmerülő potenciális hozzájárulási lehetőségeket. Végezetül pedig az Európai Védelmi Ipari Fejlesztési Programban rejlő lehetőségekről folytattak eszmecserét.