Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Princip vallomása

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 2. 20:26

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

„Bűnös vagyok." – nyilatkozta Gavrilo Princip, írja a Pesti Napló. „Idejöttem azzal a szándékkal, hogy a merényletet végrehajtsam. Idegen befolyás nem érvényesült nálam. Még a szarajevói gimnázium negyedik osztályába jártam, amikor már olvastam anarkista könyveket és az anarkizmus valóságos szenvedélyemmé vált. Ezt a szenvedélyt most végre kielégíthettem."

Szerbia tiltakozik a gyanúsítás ellen. A szerb kormány így nyilatkozott: „Szerbiát csakúgy, mint az egész kulturvilágot, megvetés tölti el a merénylet és a merénylők iránt. Csodálkozunk azon, hogyan lehetséges, hogy a német-osztrák és magyar lapok megzavarodott és elmeháborodott emberek e minősíthetetlen tettét fölhasználják Szerbia megtámadására és meggyanúsítására, holott Szerbia a legutóbbi időben semmit se mulasztott el, hogy a szomszédos monarchiához való viszonyát jobbá és barátságosabbá tegye."

A Népszava beszámol arról, hogy Boszniában kihirdették a statáriumot. Újabb bombákat is találtak, amelyekkel szintén merényletet akartak volna elkövetni. Szarajevótól hetvenegy kilométerre, egy Zenica nevű városban szerb iskolákat, vendéglőket és üzleteket törnek össze.„Lerombolták a városkában lévő egyetlen szerb mulatóhelyet." Az is kiderül, hogy a merénylőket felbérelték: Cabrinovicsot és Principet Belgrádban bérelte fel egy Ciganovic Miho nevű komitácsi.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595974869
Címkéklapszemle