Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puliszka, huszárbemutató és nosztalgiavillamos

Szöveg: Takács Vivien |  2016. március 8. 14:14

Az 1848−49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának programjairól tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében március 8-án, kedden.

1596009948

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes elmondta: az 1848-as forradalom a magyarok szabadság és függetlenség iránti vágyából, valamint bátorságából sarjadt. „Függetlenség, szabadság és bátorság. Három fontos fogalom, ami a ma Európájában is nagyon fontos és erős üzenetet hordoz" – hangsúlyozta, hozzátéve: az emberek tiszteletét mindig a bátrak vívják ki, ezért az idei ünnep jelmondata: „Tisztelet a Bátraknak!"

A sajtótájékoztatón dr. Ivády Nóra, a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (NRH) főigazgatója ismertette a programokat. Március 15-én, reggel 9 órakor a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett vonják fel Magyarország lobogóját. Az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök is. Ezt követően indul meg a díszmenet a Múzeum körútra, ahol 10:30-kor kezdődik az ünnepi műsor. Itt mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök.

1596009948

A menet a díszműsor után továbbindul a budai Várba, ahol családi programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Halászbástya tövében már reggel 10 órától megkezdődnek a családi programok. A gyerekek nagy kedvencei lépnek színpadra, mint például a Fabula Bábszínház, vagy éppen a Kolompos Együttes. Azonban az idősebb korosztályt sem hagyják unatkozni: délután 15 órától a jó hangulatról a Mystery Gang, illetve 17 órától a Hősök együttes koncertje fog gondoskodni.

Szintén a vár területén várja az érdeklődőket a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Forradalmi Forgataga" és huszártábora, ahol a látogatók a többi között fegyverbemutatón is részt vehetnek. Ezenkívül több várbeli intézmény színes programokat kínál a családoknak. Az Országos Levéltárban kalandos időutazáson vehetnek részt az odalátogatók, újra kinyit a Táncsics-börtön, ahol kreatív és ügyességi játékok várják a gyerekeket, valamint részt vehetünk egy történelmi sétán is a Vármúzeumban.

1596009948

A sok fergeteges program mellett a budai Várban, a Magyar Ízek Utcájában több mint húsz vendéglátó és százharminc kirakodó vásáros várja az éhes érdeklődőket.
Az ünnep délutánja a tudományos és kulturális élet nagyjainak elismeréséről is szól.

Az Országház kupolatermében Áder János és Orbán Viktor adja át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. Idén a látogatók a Parlamentet és a Szent Koronát március 14-én 10 óra és 17 óra között látogathatják ingyenesen.

A március 15-én lezárt útvonalakról és közlekedési változásokról dr. Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kommunikációs igazgatója adott tájékoztatást. Elhangzott: a Kossuth Lajos tér, a Múzeum körút, az Erzsébet híd és környéke, a budai Vár és a Bem tér le lesznek zárva. Ennek megfelelően módosul a tömegközlekedés – buszok, villamosok, trolibuszok – menetrendje, amelyről a „BKK" applikáción, illetve honlapon érdemes tájékozódni. Szűcs Panni elmondta: a BKK készült ünnepi nosztalgiajáratokkal is: 1912-es favázas villamos fog közlekedni Újbuda és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között, valamint nosztalgiatrolival és nosztalgiahévvel is várják az érdeklődőket.

1596009948

A programokról részletesebben a www.marcius15.kormany.hu címen tájékozódhatunk.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária