Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Radar(kör)kép – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 7. 16:34

A múlt évben, egészen pontosan 2015. július 15-én, állt hadműveleti szolgálatba Medinán a harmadik 3D-s radar, így több mint fél éve teljes gőzzel (illetve jelkisugárzással) üzemel haderőnkben a modern, háromdimenziós radarrendszer.

1596008425
Mint az katonai berkekben közismert, Békéscsabán és Bánkúton már 2014 tavasza óta ezek az olasz gyártmányú, RAT–31 DL típusú eszközök állítják elő a szükséges radarinformációt az adott régióban. Valami újnak a kezdete persze általában azzal jár, hogy a régi megszűnik: az új rendszer felállásával párhuzamosan az Alföldön felszámolták a régi orosz technikával működő hagyományos radarszázadokat. Ezzel a légtérellenőrzéshez, illetve a légtérvédelemhez szükséges radarlefedettséget Békéscsaba és Bánkút térségében ez a két modern radar (szaknyelven gerincradar-mérőpont) biztosítja, teljesítve a rádiólokációs tér lefedettségére vonatkozó követelményeket. Tegyük hozzá: folyamatosan.

A Dunántúlon a medinai gerincradar-mérőpont azonban önmagában nem elegendő: Kupon és Jután továbbra is üzemeltetni kell a hagyományos radarszázadokat, amelyek egyelőre még orosz technikát használnak. A kiesésmentes működés érdekében a Medinán lévő hagyományos eszközöket a 3D-s radar hadműveleti szolgálatba állásával ugyan kikapcsolták, de azok továbbra is tartalékban maradnak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 12-én, pénteken megjelenő számában!)