Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rajzolva repül – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. október 10. 12:30

Ha elkezdjük böngészni a nyugállományú katonák adatbázisát, ki tudja, hány Juhász János alezredest találunk. De repülős „művésznevén” Juci bá’, azaz az egykori tüzértiszt, majd helikoptervezető, és írjuk így, légierős grafikusművész nincs több, csak egy.

1595961102
Juci bá’ szerint a gyerekkor minden ember életében meghatározó, így érthető, hogy beszélgetésünk kezdetén a legrégebbi emlékek kerülnek elő, például a technika, ezen belül is a haditechnika iránti megszállott érdeklődés. Szinte genetikailag kódolt mindez, mondja, apjával sokat jártak a hadtörténeti múzeumba, később pedig akár egy-egy étkezés kihagyására is képes volt azért, hogy Budapesten repülőgépekről szóló könyveket, képeket vásároljon. Végül persze a haditechnika iránti vonzalom miatt lett katona, noha kezdetben a Magyar Optikai Műveknél dolgozott, mint optikai mechanikai műszerész, ráérő idejében pedig Esztergomba járt vitorlázó repülőgépekkel repülni.

Ki szeretne helikoptert vezetni?

1972-t írtak, amikor a „Juci" becenévre hallgató fiatalember (akkoriban még nem bácsizták őt a gyerekek, mint például mostanság Veszprémben) elhatározta: ő bizony jelentkezik pilótának.
– Akkoriban már csak az Őrjárat az égen című film miatt is óriási volt a túljelentkezés erre a pályára, és én sajnos az orvosi vizsgálaton kiestem. Valamit tennem kellett: nem akartam földi kiszolgálóként dolgozni, mert fájt volna a szívem a repülés után, így inkább rakéta- és tábori tüzér szakra jelentkeztem – meséli.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én, pénteken megjelenő számában!)